Öt és fél évi börtönre ítéltek államellenes propaganda címén csütörtökön Vietnamban egy tésztaárust, aki állítólag gúnyolódott egy magas rangú kormányhivatalnokon - közölte a rendőrség.

A csütörtöki ítélet a legutóbbi abban a kampányban, amellyel emberi jogi szervezetek szerint a kormány megpróbálja elhallgattatni a kormányzó Vietnami Kommunista Pártot bíráló hangokat.

A 39 éves Bui Tuan Lammal készült videó 2022 novemberében kezdett el futótűzszerűen terjedni a Facebookon. Néhány nappal azután került a közösség hálóra, hogy egy vietnami vezetőről felvétel készült, amit a Nusret Gökce, alias Salt Bae török séf londoni éttermében arannyal díszített steaket vacsorázik.Bui Tuan Lamot még tavaly őrizetbe vették.Csütörtökön államellenes információ, dokumentumok és egyebek előállításáért, tárolásáért, megosztásáért és terjesztéséért ítélték el - közölte az egynapos tárgyalás után Da Nang város rendőrsége.

Bui Tuan Lam amellett, hogy egy húsos tésztát áruló bódét üzemeltetett a városban, nyilvánosan szót emelt a demokrácia mellett és részt vett több Kína-ellenes és környezetvédelmi tüntetésen.A Da Nang-i rendőrkapitányság szerint Bui Tuan Lam 19 cikket és 25 videót osztott meg közösségi portálokon "az államról alkotott kép meghamisítása és az állam bemocskolása céljából.