Moszkva és Minszk megállapodást írt alá atomfegyverek fehéroroszországi elhelyezéséről. A NATO és az EU bírálta a lépést, és arra szólította fel Fehéroroszországot, hogy ne tegye meg.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és fehérorosz kollégája, Viktor Hrenin aláírta az

orosz nukleáris fegyverek fehérorosz területen történő elhelyezéséről szóló dokumentumokat.

- írta a Kyiv Independent.

A fehérorosz védelmi minisztérium közlése szerint a két tisztviselő május 25-én találkozott Minszkben.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Viktar Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter kezet fog, amint kicserélik az orosz atomfegyverek fehéroroszországi tárolásáról szóló, általuk aláírt megállapodást a szovjet utódállamokat tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) külügyminiszteri szintű ülésén Minszkben 2023. május 25-én.Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata/Vagyim Szavickij

A fegyverek feletti ellenőrzés és a használatukról szóló döntés továbbra is Moszkvánál marad - mondta a találkozón Sojgu.

Április 4-én Sojgu azt állította, hogy Oroszország nukleáris csapás mérésére alkalmas repülőgépeket és Iszkander-M rakétakomplexumokat bocsátott Fehéroroszország rendelkezésére.

Putyin szerint a taktikai nukleáris fegyverek "különleges tároló létesítménye" július 1-jére készül el.

A fehérorosz külügyminisztérium később azt állította, hogy "kénytelen volt" ezt megtenni a Nyugat által gyakorolt "példátlan politikai, gazdasági és információs nyomás" miatt.

A NATO és az EU bírálta a lépést, és arra szólította fel Fehéroroszországot, hogy ne tegye meg.

Josep Borrell, az Európai Unió vezető diplomatája

felelőtlen eszkalációnak és az európai biztonságot fenyegető veszélynek

nevezte a döntést.