Több mint 300 gyerek tűnt el a hollandiai menekültszállásokról

Szudán, háború, menekült
Abu Szimbel, 2023. május 18. A harcok elől északra menekülő szudániak a holmijukat viszik, miután az Abu Szimbel-i határátkelőnél beléptek Egyiptomba 2023. május 18-án. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint a fegyveres konfliktus április 15-i kezdete óta 84 ezer szudáni keresett menedéket Egyiptomban. Az ENSZ 200 ezerre becsüli az utóbbi egy hónapban külföldre menekülő szudániak számát. MTI/EPA
Vágólapra másolva!
Tavaly január óta 360 kiskorú menedékkérő tűnt el hollandiai menekültszállásokról - derült ki a nemzeti menekültügyi ügynökség (COA) pénteken közzétett adataiból.
Vágólapra másolva!

A COA szerint tavaly mintegy 4500 kísérő nélküli gyermek kért menedéket Hollandiában. A legtöbb gyermek a legnagyobb hollandiai befogadólétesítményből Ter Apel-i központból tűnt el.

Az ügynökség bejelentést tett az eltűnésekkel kapcsolatban.

Egy helyi lap szerint a lakosok azt tapasztalták, hogy

Tavaly áprilisban Margrite Kalverboer holland gyermekjogi ombudsman jelentésében felhívta a figyelmet, hogy a

Ter Apel-i központban tartózkodó gyerekeket mentálisan és fizikálisan is elhanyagolják, ami sérti a nemzetközi menekültjogi egyezményeket.

Az UNICEF, az ENSZ Gyermekalapja szintén aggodalmának adott hangot a gyermekek biztonságával kapcsolatban. 2020-ban arról számoltak be, hogy a hollandiai menedékhelyen befogadott vietnami gyermekek 97 százaléka vélhetően emberkereskedők kezébe került. Jelentése szerint az eltűnt kiskorú menedékkérők 75 százaléka főként marokkói származású, 15 és 17 év közötti fiú volt.

Címlapi kép illusztráció!