Az amerikai bíróság szerint diszkrimináció, ha valakit kirúgnak késésért a munkahelyéről

edzőterem, BML, bíróság
Vágólapra másolva!
Nemrég egy manhattani esküdtszék 11,25 millió dollárt ítélt oda a 39 éves Röbynn Europe-nak, aki beperelte korábbi munkaadóját, az Equinox edzőtermet, mondván, hogy igazságtalanul bocsátották el szexizmus és rasszizmus miatt. Az Equinox azt állítja, hogy azért rúgták ki a nőt, mert 10 hónap alatt 47-szer késett, amit Europe igaznak ismert el. Azonban a sajtóinformációk szerint Europe úgy vélte, hogy késése csupán ürügy volt arra, hogy diszkriminálják.
Vágólapra másolva!

A New York Times szerint Europe egyébként tinédzserként koránt sem volt hátrányosan megkülönböztetve, ugyanis ösztöndíjjal a New York-i elit Brearley lányiskolába járt, az iskola elvégzése után hivatásos testépítőként dolgozott, majd művészetet tanult az Oberlin College-ban. Europa végül 2018-ban kötött ki az Equinoxnál, ahol kevesebb mint egy évet dolgozott.

A nő azt mondta, hogy az őt ért diszkrimináció egyik oka az volt, hogy

az edzőterem vezetői túlnyomórészt fehér férfiak voltak, és megjegyezte, hogy amíg az Equinoxnál dolgozott, számos diszkriminatív kijelentésnek volt a fültanúja.

Többek között az egyik középkorú fehér férfi mukatársa azt mondta, hogy az egyik fekete kollégájuknak bizonyára autizmusa van, és hogy több nem fehér alkalmazott is lusta.

Europe szerint az őt ért számtalan hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos incidens annyira stresszes volt, hogy a bulimiája csak rosszabbodott, ezért a Crumiller ügyvédi irodához fordult segítségért. Végül a bíróság Europe-nak 1,25 millió dollárt ítélt meg a stresszes környezetért, és további 10 millió dollár kártérítésre kötelezték az edzőtermet.

A New York Times szerint az ítélet hasonló mintát követ, mint az ugyanabban a bírósági épületben néhány héttel korábban, E. Jean Carroll Donald J. Trump elleni rágalmazási perében hozott ítélet, mivel mindkét esetben az eljárás és a végeredmény azt sugallja, hogy a faji és nemi kérdésekkel kapcsolatos ügyekben az esküdtekre és a bírákra erős nyomás nehezedik a legkülönbfélébb mozgalmak és szervezetek részéről.

Azonban nem Europe volt az egyetlen afroamerikai nő, akit kirúgtak a nem megfelelő munkavégzése miatt. A napokban egy forrás nyilvánosságra hozta, hogy a Warner Bros megszüntette a szerződését Patrisse Cullorssal a BLM egyik társalapítójával, ugyanis kiderült, hogy a hölgy évek óta semmilyen tartalmat nem gyárt. A megállapodást még 2020-ban írták alá a BLM-lázadások közepette. A szerződés szerint forgatókönyves és nem forgatókönyves tartalmak is készültek volna, amelyek a jóvátételre és a társadalmi igazságosság más formáira összpontosítanak, emlékeztet a Breitbart.

– állította a névtelen forrás. Patrisse Cullors, aki önmagát képzett marxistának nevezte, 2021-ben mondott le a BLM szervezetben betöltött vezetői pozíciójáról, miután kiderült róla, hogy az alapítvány pénzét saját magára költhette.

Többek között magánpartikat szervezett egy 6 millió dolláros Los Angeles-i ingatlanban, amely a szervezet tulajdonában volt.