Japán megsemmisít minden észak-koreai rakétát, amely behatol területére

Vágólapra másolva!
Japán hadserege közölte, hogy megsemmisít minden észak-koreai rakétát, amely behatol területére. Hozzátették, a felkészülés már elkezdődött. Japán akkor tette bejelentését, miután Kim Dzsongun rezsimje közölte Tokióval, hogy tervei között szerepel május 31. és június 11. között egy műhold kilövése.
Vágólapra másolva!

Hirokazu Matsuno, a japán kabinet főtitkára szerint Észak-Korea bármilyen rakétaindítása, még ha műholdindításnak is nevezik, érinti a japán állampolgárok biztonságát.

Az atomfegyverekkel rendelkező Észak-Korea azt állítja, hogy elkészült első katonai kémműholdja, és Kim jóváhagyta a végső előkészületeket annak pályára állításához. Elemzők szerint egy katonai műhold növelné Észak-Korea megfigyelési képességét, illetve javítaná a sikerét abban, hogy háború esetén különféle célpontokra csapást tudjon mérni.

A japán védelmi minisztérium ezután közleményben tudatta, megsemmisít minden észak-koreai rakétát, amely behatol területére.

A japán miniszterelnök, Fumio Kishida újságíróknak azt mondta, hogy bármilyen észak-koreai rakétaindítás az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát súlyosan megsértené.

"Nyomatékosan felszólítjuk Észak-Koreát, hogy tartózkodjon a kilövéstől" - közölte Kishida hivatala, hozzátéve, hogy együttműködik az érintett országokkal, például az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta

a műholdak indítására szolgáló technológia hasonló a ballisztikus rakétákéhoz.

Japán közölte, hogy mindent megtesz a kilövést illető információk összegyűjtése és elemzése érdekében - írja a The Guardian.

Észak-Korea az elmúlt hónapokban számos rakéta- és fegyvertesztet hajtott végre, köztük egy új, szilárd üzemanyaggal működő interkontinentális ballisztikus rakétát is tesztelt (ICBM).