Nyialtkozott Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő, ebben közölte Moszkva álláspontját a fővárost ért ma reggeli dróntámadásról.

„Teljesen világos, hogy az orosz főváros elleni legutóbbi támadás a kijevi rezsim válasza volt Oroszország vasárnapi nagyon hatékony ukrajnai csapásaira" – mondta Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője.

Az Associated Press kérdésére, hogy a Kremlben vannak-e aggályok amiatt, hogy a "különleges katonai művelet" veszélyezteti az orosz állampolgárokat, Peszkov azt mondta, hogy az Oroszország elleni támadások ismét megerősítik, hogy folytatni kell ezt a különleges katonai műveletet és el kell érni a kitűzött célokat.

Peszkov szerint jelenleg semmilyen veszély nem fenyegeti Moszkva és a Moszkva környéki lakosokat.

Ukrán gyártmányú drónt is használhattak

Úgy tűnik, hogy a Moszkva elleni támadáshoz használt drónok közül legalább az egyik egy ukrán gyártmányú UJ 22-es drón volt, amelyet az Ukrjet cég gyártott – írta elemzésében a The Guardian.

Az UJ22 egy kicsinyített könnyű repülőgépre hasonlít, állítólag 800 km-es hatótávolsággal rendelkezik, és hat órán át képes repülni. Az UJ 22-t elsősorban felderítő és támadó drónnak tervezték, amely körülbelül 20 kilogramm hasznos terhet, jellemzően gránátokat és aknákat - köztük hat RPG-7VM gránátot vagy négy 82 mm-es aknavető aknát - képes szállítani.

Ha bebizonyosodik, hogy UJ 22-es támadásról van szó, akkor ez illeszkedik Kijev erőfeszítéseibe,  hogy drónokkal mélyen Oroszországon belüli célpontokat támadjanak - áll az elemzésben.

Újságírók egy UJ-22 légi felderítő drón (UkrJet) bemutatóján, 2022. augusztus 2-ánForrás: AFP/Sergei Supinsky