Összecsapások Koszovóban: egy hete Soros fiával egyeztetett az albán kormányfő

Vágólapra másolva!
Edi Rama, albán kormányfő és Soros György fia együtt vacsorázott tíz napja. Hétfőn pedig súlyos összecsapások törtek ki Koszovóban. Magyar katonák is megsebesültek.
Vágólapra másolva!

Edi Rama albán miniszterelnök és Alex Soros üzletember, Soros György fia együtt vacsorázott bő egy héttel ezelőtt - íra a Tűzfalcsoport.blogstar.hu. Rama közösségi média bejegyzésében azt írja, hogy munkavacsorát tartottak, hangsúlyozva, hogy Albániáról és a régióról, valamint a diákok digitális technológia felé való további ösztönzéséről beszélgettek. „Kedves barátommal, Alex Sorossal egy tiranai munkavacsora után, ahol Albániáról és a régióról, valamint a diákok digitális technológia felé való további ösztönzéséről beszélgettünk" – írta az albán miniszterelnök bejegyzésében.

Ugyanezt a képet posztolta Alex Soros egy nappal később, a fotó érdekessége, hogy a kabát, amelyet furcsán átkarol az albán miniszterelnök egy albán hadsereg által használt - egyébként az eBay-en is elérhető - katonai zubbony, amely így a kompozíciót meglehetősen szerencsétlen kontextusba helyezi miután alig 10 nappal később súlyos fegyveres konfliktus tört ki Koszovóban az albánok és a szerbek között.

Forrás: Origo

Egy komment Soros bejegyzése alatt megjegyzi, hogy Edi Rama hadnagyi rangban szolgált édesapja kommunista időkből származó pufajkáját mutogatja.

Öszsecsapások

Jeff Hovenier, az Egyesült Államok koszovói nagykövete hétfőn azt tweetelte, hogy "az Egyesült Államok határozottan elítéli a tüntetők erőszakos akcióit" Zvečanban, "beleértve a robbanószerek használatát" a KFOR-csapatok ellen. "Megismételjük felhívásunkat az erőszak vagy a feszültséget szító vagy konfliktust elősegítő cselekmények azonnali leállítására" - írta a nagykövet.

A Rama-Soros találkozó időzítésén túl elgondolkodtató az is, hogy még 2021-ben élesen reagált arra a szerb kormányfő, hogy Albin Kurti koszovói miniszterelnök utalásokat tett egy esetleges referendumra, amely országának Albániával való egyesítéséről szólna. Brnabic szerint ez a nyilatkozat ismét hozzájárul a regionális stabilitás és biztonság aláásásához. Kurti egyébként azt mondta korábban, ő személy szerint az egyesítésre szavazna, amennyiben az demokratikus és békés keretek közt zajlik le.

A teljes cikket itt olvashatják.