Újranyitják a hawaii strandot, amit egy borját szoptató fóka miatt zártak le

Vágólapra másolva!
Újra megnyitották a fürdőzők előtt a népszerű hawaii strand, a Waikiki egy szakaszát, miután befejezte a szoptatást egy borját ott nevelő barátfóka.
Vágólapra másolva!

A Waikiki strand egy hosszú szakaszát a múlt hónapban kerítették el, hogy megvédjék az anyafókát, Kaiwit és párnapos kölykét, Paulanit. Állami természetvédelmi őrök éjjel-nappal felügyelet alatt tartották a lezárt részt, a Kaimana-strandot.

A veszélyeztetett fókafaj nőstényei

hat éve kezdték el ellőhelyként használni Kaimana Beachet, a helyiek és a turisták körében is közkedvelt fürdőző- és napozóhelyet, konfliktusba kerülve az ott nyaralókkal.

A hatóságok különösen nagy gondot fordítanak a konfliktusok megelőzésére azóta, hogy tavaly egy kaliforniai turista túl közel ment egy fókához és borjához, és az anyaállat magával húzta a víz alá a hatvanéves fürdőzőt, sérüléseket okozva az arcán, a hátán és a karjain.

A hatóságok már máskor is kerítettek el strandszakaszokat egy-egy fókaborjú születése után, de még sosem zártak le olyan nagy területet, mint idén.

A szoptató fókák harciasan védelmezik kölyküket, és a hatóságok azt tanácsolják a nyaralóknak, hogy kerüljék el ezeket a helyeket.

A Kaimana-strandon áprilisban született fókabébi az elmúlt hétvégén hagyta abba a szopást, ezután a

természetvédelmi hatóságok egy titokban tartott helyre telepítették át.

Paulani volt 2017 óta a negyedik fókabébi, amely a Kaimana-strandon jött világra. Kevesebb mint 1600 hawaii barátfóka él vadon, az emlősök megzavarása szabálysértésnek számít.