Novák Katalin: Európa bajban van

Vágólapra másolva!
Rosszak Európa kilátásai, és ha nem adunk bölcs válaszokat a kihívásokra, akkor Európa a globális versenyben alulmarad, és mostani pozíciójából veszíteni fog - mondta Novák Katalin az albán parlament csütörtöki plenáris ülésén. A magyar államfő kétnapos hivatalos látogatásra érkezett a nyugat-balkáni országba.  
Vágólapra másolva!

Nagy megtiszteltetés, hogy Önök előtt beszélhetek - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök az albán parlament csütörtöki plenáris ülésén. „Magyarország diplomáciai kapcsolataiért igyekszem a lehető legtöbbet tenni, és kiemelt szerep jut ebben a nyugat-balkáni országokkal való kapcsolatnak." Kiemelte, hogy kritikus időkben jött ide.

- tette hozzá. A köztársasági elnök kiemelte: Mindnyájunkat megdöbbentette az, ami Ukrajnában történt. Ott vagyunk Ukrajna mellett, és támogatjuk a területi szuverenitását - mondta az államfő. Magyarország közel 2 millió menekültnek nyújtott eddig segítséget - tette hozzá.

Novák Katalin arról is beszélt, hogy minden háborúnak csak vesztesei vannak.

A köztársasági elnök szerint a háború következménye a félelem és a bizonytalanság, és mindenki tart attól, hogy őt is utoléri a háború, és ezért is kell béke.

Ez az európai stabilitás kulcsa

A Nyugat-Balkán stabilitása kiemelt fontosságú, béke és biztonság kell - mondta Novák Katalin. Kiemelten fontos számunkra, hogy a nyugat-balkáni országok számára megteremtsük a stabilitást, mivel a legutóbbi koszovói események is azt mutatják, hogy még tenni kell a biztonság érdekében. A helyzet könnyen tud erőszakossá fordulni.

Európa stabilitásának a kulcsa a Nyugat-Balkánon van - tette hozzá. A magyar államfő megerősítette, hogy az EU-nak és Magyarországnak is szüksége van az albán uniós integrációra.

Mindent meg kell tenni, hogy az illegális migrációt megállítsuk és az embercsempészek tevékenységét visszaszorítsuk - mondta Novák Katalin.

Súlyos európai problémák

Egyre kevesebb gyermek születik Európában és itt, Albániában is, ez egyre nagyobb probléma. Magyarországon egy családközpontú válasz született. A hagyományos családi értékek vezetnek el a demográfiai fordulathoz - mondta Novák Katalin.

Rosszak Európa kilátásai, és ha nem adunk bölcs válaszokat a kihívásokra, akkor Európa a globális versenyben alulmarad, és mostani pozíciójából veszíteni fog. Albánia Európa része, és minél előbb hivatalosan is Európa része kell legyen, szükségünk van Önökre. Önök pedig számíthatnak ránk - zárta a köztársasági elnök.

Novák Katalin elárulta, mi Európa békéjének a záloga

A stabilitás és a béke a legfontosabb a Nyugat-Balkánon; ebben a régióban is könnyen eszkalálódhat a helyzet, így pedig könnyen egy háborús helyzetben találhatjuk magunkat - minderről Novák Katalin magyar államfő beszélt korábban Tiranában, miután megbeszélést folytatott Bajram Begaj albán köztársasági elnökkel.

A magyar köztársasági elnök kérdésre kifejtette, bízik benne, hogy az Európai Parlament a jogállamisági és a demokratikus úton marad, és Magyarország betöltheti a 2024-es uniós elnökséget. Az albán államfő jobbulást kívánt a Koszovóban megsebesült magyar katonáknak.

A magyar államfő kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Albániába.