Erdogan harmadszor is letette az államfői esküt

török választás, Törökország, a török elnökválasztás első fordulójának napja, parlamenti választások, 2023.05.14.
Isztambul, 2023. május 14. Recep Tayyip Erdogan török elnök, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jelöltje voksolni érkezik Isztambulban 2023. május 14-én, a török elnökválasztás első fordulójának napján. Törökországban május 14-én parlamenti választásokat is tartanak. MTI/EPA/Erdem Sahin
Vágólapra másolva!
Az újraválasztott török elnök, Recep Tayyip Erdogan szombaton letette az államfői esküt a török parlamentben, és ezzel megkezdődött harmadik elnöki ciklusa.
Vágólapra másolva!

Az államfőválasztás május 28-i második fordulóját, és így magát az elnökválasztást Erdogan a szavazatok 52,18 százalékával nyerte meg.

Recep Tayyip Erdogan török elnök Forrás: MTI/EPA/Erdem Sahin

A szombati eskütételt megelőzően a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) kiállította Erdogan számára a megbízólevelet, amelyet Devlet Bahceli ügyvivő házelnök, az Erdogan vezette kormánypárttal szövetséges, nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) elnöke adott át az újraválasztott vezetőnek.

Erdogan 2014 óta Törökország államfője. Korábban - 2003 és 2014 között - az ország miniszterelnöke volt. A köztársasági elnök felhatalmazása öt évre szól.