Irán újabb európaiakat engedett szabadon egy fogolycserét követően

Vágólapra másolva!
Irán szabadon engedett két osztrák és egy dán állampolgárt, miután évekig tartó börtönbüntetésüket töltötték az országban - írja a BBC News.
Vágólapra másolva!

Kamran Ghaderi és Massud Mossaheb kettős osztrák-iráni állampolgárokat szabadították ki az európaiak és egy iráni diplomata fogolycseréje során.

Belgium közölte, hogy egy harmadik személyt - egy dán állampolgárt - is szabadon engedtek.

A belga miniszterelnök elmondta, hogy a három ember orvosi vizsgálatokat követően Ománon keresztül repül Belgiumba.

A külügyminisztérium közleményében azt mondta, hogy Ausztria "minden követ megmozgat" annak érdekében, hogy egy negyedik, még mindig Iránban bebörtönzött állampolgár szabadon bocsátását is biztosítsa, akinek az ítéletét jelenleg fellebbezéssel támadják.

Ghaderit 2016-ban tartóztatták le Iránban, és kémkedés vádjával tíz év börtönbüntetésre ítélték - miután családja szerint kényszerített vallomást tett.

Mossaheb-et - aki a 70-es éveiben jár - 2019-ben tartóztatták le Teheránban, és az Amnesty International által "homályos nemzetbiztonsági bűncselekményeknek" nevezett vádak miatt ítélték el.

A páros 2709, illetve 1586 napot töltött fogságban.

Az osztrák-iráni állampolgárok szabadon bocsátásáról szóló pénteki bejelentésre Omán bevonásával folytatott közvetítői tárgyalások után került sor.