Egy felmérés szerint a francia lakosság 9 százaléka az LMBTQ-közösséghez tartozónak tartja magát. A Z generációsok körében tartják magukat a legnagyobb arányban az LMBTQ-közösséghez tartozónak Franciaországban. 19 százalékuk válaszolta ezt a baloldalhoz közeli Ipsos által készített közvélemény-kutatás során. Ez azt jelenti, hogy a 90-es évek végén és a 2000-es évek első évtizedében születettek, vagyis a tizen- és huszonévesek közül minden ötödik személy ehhez a csoporthoz tartozónak tartja magát.

A baby boomerek ezzel ellentétben sokkal magasabb arányban kiállnak a klasszikus férfi és női szerep mellett: a múlt század közepén születettek közülük csak 4 százalék sorolja magát az LMBTQ-osokhoz.
Az Ipsos 30 országban végzett felmérést a büszkeség hónapja apropóján.

Kiderült, hogy a francia lakosság 9 százaléka tartozik a leszbikus/homoszexuális, biszexuális, pánszexuális/omniszexuális vagy aszexuális kategóriákhoz, és 4 százaléka a transznemű, nem bináris/genderfluid csoporthoz.

A 30 ország összevetéséből az is kiderült, hogy Brazíliában a legnagyobb az LMBT+-közösséghez tartozók aránya, ott a teljes lakosság 15 százaléka vallja magát annak. A mért országok közül a legalacsonyabb arányt Peru produkálta, 4 százalékkal.

A felmérés az LMBTQ-személyek láthatóságára is rákérdezett.

Franciaországban a megkérdezettek többsége, 54 százaléka úgy nyilatkozott, hogy van olyan rokona, barátja vagy kollégája, aki leszbikus vagy homoszexuális. A biszexuális személyek esetében ez az arány 22 százalék, a nem bináris személyek esetében pedig 7 százalék.

Az összes megkérdezett országban átlagosan a válaszadók 47 százaléka nyilatkozott úgy, hogy van rokona, barátja vagy kollégája, aki leszbikus vagy meleg. 13 százalékuk azt állítja, hogy a környezetében van transznemű személy, 12 százalékuknak pedig nembináris vagy nemileg rugalmas személy.

Ebből kiderül, az LMBTQ-emberek láthatósága nőtt az elmúlt két évben

– mondja az Ipsos. Az LMBTQ-közösséggel való önazonosság évről évre nő, minden korcsoportban, de a fiatalabbaknál a leggyorsabb a tendencia – írja a 20minutes.fr francia hírportál.

Az idősebb LMBTQ-emberek bizonyos mértékig láthatatlanok is

jegyzi meg Flora Bolter, a téma szakértője. Hozzátette: ennek oka, hogy ma könnyebb ezt bevallani, és ez minden generációra érvényes. Aztán jön egy generációs hatás is. Mint fogalmazott: az idős emberek nem rendelkeznek megfelelő szókinccsel önmaguk meghatározásához, és nagyon erős elnyomás és megbélyegzés időszakait élték meg korábban. Így nem meglepő, hogy sokkal kevesebb baby boomer mondja, hogy ismer LMBT+-embereket – húzta alá Bolter. A szakember kijelentette, az egésznek van egy önfenntartó hatása is. Így, ha valakinek van már unokatestvére, aki homoszexuális házasságot ünnepelt, könnyebben beszél erről a szüleinek.

Az online felmérést az Ipsos végezte 30 országban 2023. február 17. és március 3. között. 22 514, 18 és 74 év közötti felnőttet kérdezett meg Kanadában, Dél-Afrikában, Törökországban és az Egyesült Államokban, Thaiföldön, Szingapúrban és más országokban. Mint feljebb írtuk, a felmérés szerint

Brazíliában a legnagyobb az LMBTQ-közösséghez tartozók aránya. Ott már szépségversenyeket is tartanak ezen közösség tagjainak. Ezeket pedig botrányok is kísérik.

Drag queenekForrás: AFP/Frederic J. Brown

Az Origo beszámolója szerint legutóbb a drag „szépségek" versenye fulladt káoszba, ugyanis földhöz vágta a koronát az elégedetlen férj. A magassarkúban vonuló és csillogó ruhát viselő férfiak közül végül Emanuelly Belini és Nathally Becker izgulhatott azért, kinek a fejére kerül a korona. A győztes ugyanis Belini lett, ami Becker férjét annyira meglepte és felbosszantotta, hogy a „szépségeknél" egy jó fejjel alacsonyabb férfi felugrott a pódiumra, kitépte a koronát a leköszönő királynő kezéből, majd a földhöz vágta.

Az indulatos Matheus Oliveira ezt követően a karjánál és a hajánál fogva rántotta meg szerelmét, és tessékelte le a színpadról. Menet közben még egyszer a földhöz csapta a koronát, és hangos elégedetlenségének is hangot adott.