20 év után kegyelmet kapott egy nő, akit gyerekei megölése miatt ítéltek el

Vágólapra másolva!
Ausztráliában húsz év után szabadon engedtek a börtönből egy nőt, akit négy gyereke meggyilkolása miatt ítéltek el. Egy újabb vizsgálat bebizonyította, hogy Kathleen Folbigg vallomása igaz volt, mely szerint a gyerekek természetes úton haltak meg.
Vágólapra másolva!

Az új vizsgálat szerint az 1989 és 1999 között meghalt gyerekek közül kettő szívleállást okozó, CALM2-G114R nevű genetikai rendellenesség miatt halt meg, a harmadik pedig egy neurogén eredetű rendellenesség miatt. A vizsgálat szerint így már kétséges, hogy az asszony megölte volna negyedik gyerekét.

A 2003-ban elítélt Folbiggnak Új-Dél-Wales állam főügyésze adott kegyelmet. A főügyész bejelentésében kiemelte, hogy a lépés azt mutatja, az ország igazságszolgáltatása jól működik.

Hozzátette, hogy a feltétel nélküli kegyelem nyomán

Folbigg azonnal szabadon távozhatott, az ítéletet azonban nem semmisítik meg.

Folbigg eredetileg 40 év börtönbüntetést kapott, melyet 2005-ben 30 évre csökkentettek. Így 2033-ban szabadult volna, kegyelmet pedig legkorábban 2028-ban kérhetett volna.

A nő végig tagadta bűnösségét.

Tavaly márciusban csaknem száz tudós - köztük két Nobel-díjas - levelet intézett az ausztrál hatóságokhoz, melyben Folbigg szabadon bocsátását kérték.