A túl sok maszkhasználat után újra tanítják mosolyogni az embereket

Vágólapra másolva!
Japánban egyes emberek olyan órákra járnak, ahol megtanítják őket újra mosolyogni, mert a járvány alatt az arckmaszk viseléséhez olyannyira hozzászoktak, hogy újra kell tanulniuk bizonyos arc mimikákat.
Vágólapra másolva!

Bár a maszkok már a COVID előtt is elterjedtek voltak a kelet-ázsiai országban, - sokan használták őket a szezonális betegségek és a szénanátha leküzdésére is - használatuk mostanra már olyannyira megszokottá vált, hogy a járvány megszűnésének ellenére sem mellőzik azt.

Japánban sokan már nem is mutatkoznának nyilvánosan maszk nélkül.

Miután a kormány márciusban feloldotta a maszk viselésére vonatkozó szabályokat, sokán már elfelejtették, hogyan is kellene élni az életet maszk nélkül.

- mondta egy 20 éves lány, aki most egy "mosolyoktató" szolgáltatásait vette igénybe, mondván, hogy ez segít neki felkészülni a japán munkaerőpiacra való belépéshez.

A tanulóknak órákon tükröt kell tartaniuk az arcukhoz, és az ujjaikkal nyújtják a szájuk oldalát.

A "mosolyoktatás" iránt hatalmas a kereslet. Az egyéni órák akár 7 700 jen-be (19 ezer forint) is kerülhetnek.

Az oktató szerint a japán állampolgárok kevésbé mosolyogósak, mint például a nyugati emberek, mivel szigetországként biztonságérzetük magasabb. A maszkok viselése miatt pedig még kevesebbet mosolyognak.

- tette hozzá.

Egy felmérés szerint a japánok 55%-a még mindig ugyanolyan gyakran visel maszkot, mint a kormányzati útmutatás idején, és mindössze 8%-uk hagyta abba teljesen.