Vajon kinek esküdött fel Lyon szélsőbaloldali polgármestere?

Vágólapra másolva!
Pride bált rendeztek a lyoni városházán, ahol a város polgármestere a hagyományos nemzeti színű szalag helyett szivárványszínű szalaggal a mellkasán feszített, írja a Fdesouche francia hírportál. A közösségi oldalakon közzétett fotók szerint a szélsőbaloldali polgármester büszkén pózolt a transzvesztitákkal a városháza báltermében.
Vágólapra másolva!

Béatrice de Montille, a város egyik ellenzéki tanácsosa felháborodott Doucet viselkedésén. Szerinte a nemzeti színű szalag, amely a 18. század óta számít Franciaország egyik jelképének, az állam tekintélyét tükrözi.

Míg a polgármester a LMBTQ közösség ügyét láthatóan a szívén viseli, a keresztény értékekkel kapcsolatban jóval kevesebb megértést tanúsít.

Lyon ikonikus Notre-Dame de Fourvière nevű bazilikájának falán több repedés is van, a helyreállításhoz 5 millió euróra lenne szükség, a városvezetés azonban nem áldoz rá, írja a V4NA hírügynökség a Le Parisien cikkére hivatkozva.

A szükséges összeg előteremtése érdekében az év elején gyűjtésbe kezdett a székesegyházról elnevezett Fondation Fourvière nevű alapítvány, mivel sürgős lenne az épület renoválása. Az apró repedésekbe ugyanis befolyik a víz, ami télen a nagy hidegben megfagy és félő, hogy szétnyomja a templom falát. Az alapítvány vezetője, Magaly Chatain szerint minél hamarabb cselekednek, annál biztonságosabb lesz az épület és annál kisebb lesz a renoválás költségek. Az alapítvány eddig 640 000 eurót gyűjtött össze, ami a szükséges összegnek csupán töredéke,

a szélsőbaloldali városvezetés azonban nem mutat hajlandóságot a projekt anyagi támogatására, mondván, már eddig is épp eleget áldoztak az épületre, amely mellesleg Lyon első számú turistalátványossága.

Doucet polgármester számára a közbiztonság sem tartozik a kiemelt jelentőségű kérdések közé. Egy tavalyi jelentés szerint Lyon mára az ország harmadik legveszélyesebb városává vált. Márciusban például három nap leforgása alatt több késelés is történt a város hírhedt no-go zónájában, a la Guillotière negyedben, számolt be róla a V4NA hírügynökség.

Március 17-én, pénteken dél körül először a belvároshoz közeli Gabriel-Péri térre riasztották a helyi rendőröket, ahol egy rablás során két személy is megsérült. Még aznap este további három sérültet kellett ellátniuk a mentősöknek, ők a Place du Pont nevű téren kerültek verekedésbe, mely során két embert megkéseltek. A hétvégi erőszak azonban ezzel még nem ért véget, vasárnap kora délután újabb riasztást kaptak a rendőrök, ismét verekedés tört ki, szintén a Gabriel-Péri tér környékén. A rendőrök őrizetbe vettek egy fiatalembert, aki könnyű szúrt sérülést szenvedett, feltételezett támadóját,

egy 15 éves algériai állampolgárságú kiskorút szintén letartóztatták, mindhárom esetben vizsgálatot indított a rendőrség.

A szóban forgó la Guillotière városrész lakói szinte már ki sem merészkednek az utcára, annyira megromlott a közbiztonság. Az utcán szabadon garázdálkodnak és üzletelnek a drogdílerek és rendszeresek a kábítószerrel kapcsolatos leszámolások, valamint a fegyveres támadások is.

Lyonban napi szinten jelen van a bűnözés és az erőszak, tavaly nyáron fényes nappal a nyílt utcán kis híján meglincseltek három civil rendőrt, akik egy rablást próbáltak megakadályozni.

A kialakult helyzet miatt éles ellentét alakult ki a belügyminiszter és a szélsőbaloldali városvezető, Grégory Doucet között, de megoldás helyett csak egymásra mutogatnak. A belügyminiszter a rendőrök létszámának megnövelésében és térfigyelő kamerák telepítésében látta a megoldást a problémára, ám erről a polgármester sokáig hallani sem akart, a városvezetés azonban végül mégis úgy döntött, hogy térfigyelő kamerákkal próbálja elejét venni a bűnözésnek a hírhedt no-go zónában.