Andrij Kovalcsuk ukrán vezérőrnagy a Washington Postnak korábban megerősítette, hogy HIMARS rakéta-sorozatvetővel támadták a Nova Kahovka-gátat, melynek eredményeképpen a Dnyeper vízszintje emelkedni kezdett. A napokban hasonló támadás történt az orosz ellenőrzés alatt álló gát ellen, melynek következtében számos települést elárasztott a víz. A támadással az orosz és az ukrán fél egymást vádolja.

Ötvenmérföldes hatótávolságú HIMARS rakéta-sorozatvetővel támadta az ukrán hadsereg a Nova Kahovka-gátat – derül ki a herszoni offenzívát vezető Andris Kovalcsuk ukrán vezérőrnagy decemberi nyilatkozatából. Mint ismeretes, a napokban újabb végzetes robbantásos támadás érte a Nova Kahovka-i víztározó gátját, amely miatt tömeges evakuálásokra került sor a régióban.

A Dnyeper folyó, melyen a gát épült, jelenleg az orosz-ukrán front vonalát képezi, a gát maga orosz fennhatóság alatt áll.

Az ukránok – mint arról Kovalcsuk beszámolt – a gát megrongálásával korábban szándékosan akarták elárasztani a Dnyeper vizével a környező régiót annak érdekében, hogy az oroszokat lelassítsák az előrenyomulásban. „Próbacsapást" hajtottak végre HIMARS rakétavetővel a gát egyik zsilipjén, amit több ponton is megrongáltak. Andrij Kovalcsuk szerint a „teszt" sikeres volt, a vízszint jelentősen megemelkedett, a terv működött.

Forrás: AFP/Handout

A mostani robbantással Moszkva és Kijev egymást vádolja; fontos kérdés, hogy a borzalmas károk okozása melyik háborús félnek állt érdekében. Mint ismeretes, a víztározó több mint egy éve az oroszok kezén van, ahogy a vízzel elárasztott települések nagy része is. A tározó fontos szerepet játszik a Krím édesvízzel való ellátásában is.Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője úgy fogalmazott: a robbantás „szabotázs volt az ukrán fél részéről", részben azért, hogy elzárják a Krímet az ivóvíztől. A keddi drámai események ráadásul egybeestek azzal az időszakkal, amikor az ukrán harci tevékenység fokozódott a keleti fronton, és amely az ukránok szerint a régóta várt ellentámadás előzetes fázisa volt.

Azt továbbra sem lehet tudni, hogy az áradás hogyan befolyásolja majd a csapatmozgásokat. Egyes katonai szakértők szerint a katasztrófa elsősorban az oroszoknak okoz nehézséget azáltal, hogy elmossa az ottani orosz védelmet, de a folyón való átkelést is megnehezíti.