Soros György Ukrajna győzelmére számít, de az nem érdekli, hogy ezért hány embernek kell meghalnia. 

Ukrajna Oroszország általi megtámadása negatív sokként érte a világot, mely megszakította az élelmiszerellátási láncokat, illetve jelentős geopolitikai átrendeződéseket eredményezett, Ennek ellenére a tényleges végeredmény sokkal jobb, mint arra számítottunk - olvasható Soros György legújabb írásában a Project Syndicat oldalán. Az amerikai tőzsdespekuláns szerint az ukrán hadsereg hősiesen ellenáll, és az Egyesült Államok és Európa erős támogatásával megfordította a helyzetet. Az orosz hadsereg nem több papírtigrisnél, melynek rossz és mélyrehatóan korrupt a vezetése. A Wagner-csoport, a zsoldos magánhadsereg átmenetileg megtámogatta a támadást, de végül nekik sem sikerült legyőzniük Ukrajnát - tette hozzá.

Soros György megírta az orosz-ukrán háború további forgatókönyvétForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Ennek eredményeként Ukrajna most készen áll egy ellentámadás megindítására, amint a Nyugat által megígért összes fegyverzet és felszerelés megérkezik. Biden még ahhoz is hozzájárult, hogy Ukrajna F-16-os vadászgépeket kapjon - írta Soros. Úgy gondolja, hogy az ellentámadás sikeres lesz. A célpont a Krím-félsziget lesz, az orosz haditengerészet központi bázisa. A félszigetet Oroszországgal összekötő, korábban már megrongált híd elpusztításával Ukrajna ezt a stratégiai eszközt stratégiai tehertétellé változtathatja, mert a Krím-félszigetnek nincsen vízellátása. A híd elpusztításával a Krím-félsziget csak Ukrajnától számíthat vízre.

Soros szerint az ukrajnai háború vége pozitív sokként fogja érni a világot. Ez lehetőséget jelenthet Biden számára, hogy csökkentse a feszültséget az Egyesült Államok és Kína között, mely maga is gazdasági hanyatlásban van, ez pedig Hszi Csin-ping elnököt lehet, hogy fogékonyabbá teszi az Egyesült Államokkal való megállapodásra. Biden nem akar rendszerváltást Kínában, csak a status quót akarja visszaállítani Tajvanban.

Az oroszok ukrajnai veresége és a kínai-amerikai feszültségek enyhülése talán lehetőséget teremt a világ vezetői számára, hogy az éghajlatváltozásra fókuszáljanak, mely a civilizációnk elpusztításával fenyeget

- olvasható az írásban.