Három hónapos szünet után újra kitört a Hawaii szigetén található Kilauea, a világ egyik legaktívabb vulkánja - jelentették be az amerikai földtani intézet (USGS) hawaii vulkánfigyelő szolgálatának kutatói.

A Hawaii Vulkánmegfigyelő Intézet munkatársai a Nagy Sziget Nemzeti Parkban található tűzhányó csúcsán lévő webkamerák felvételein izzást észleltek csütörtökön, ami arra utal, hogy a tűzhányó elkezdett működni. A kitörés előtt az intézet arról számolt be, hogy a kutatók fokozódó földmozgások és a talaj deformációjának elváltozásait észlelték kedd este.

Kitört Hawaii legnagyobb vulkánjaForrás: MTI/AP/Amerikai földtani intézet/-

Jelenleg nem látjuk aktivitás jeleit a hasadékövezetben

- mondta Mike Zoeller, a megfigyelőintézet geológusa.

A Kilauea vulkán 2018-as kitörése során 700 lakóingatlant semmisített megForrás: MTI/AP/Nemzeti Park Szolgálat/Janice Wei

Nincs okunk arra számítani, hogy olyan kitörés kezdődjön, amely a szigeten élő lakosságot lávafolyammal veszélyeztetné.

A kutató azt is elmondta, hogy a láva a csúcson lévő kalderában maradt tehát még mindig van elég hely ahhoz, hogy további láva kiáramlást hozzon létre anélkül, hogy veszélyeztetné a közeli házakat vagy az infrastruktúrát.

A tűzhányó kráterét beborító lávató 371 hektár kiterjedésű.

A tűzhányó kráterét beborító lávató 371 hektár kiterjedésűForrás: MTI/AP/Amerikai földtani intézet/-

A világ egyik legaktívabb vulkánja tavaly decemberben két héten át egy időben működött a szomszédos Mauna Loa vulkánnal, ami számos turistát vonzott a Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkba. December közepén a két vulkán aktivitása egy időben szűnt meg. A Kilauea a Hawaii-szigetcsoport legnagyobb szigetén található, a világ aktív vulkánjai között a legtöbb kitörés fűződik hozzá.

Rövid szünet után Kilauea januárban ismét kitört. A kitörés 61 napig tartott, ami márciusban ért véget.A Kilauea vulkán 2018-as kitörése során 700 lakóingatlant semmisített meg.