Nem a madárinfluenza, hanem az El Nino éghajlati jelenség miatt felmelegedett csendes-óceáni áramlatok következményei okozhatták több száz madár pusztulását Mexikó csendes-óceáni partvidékén az év elején - közölte a mexikói kormány helyi idő szerint csütörtökön.

A mexikói mezőgazdasági minisztérium tájékoztatása szerint az elpusztult madarakon végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy

nem influenza, hanem éhezés okozta a vesztüket.

A minisztérium szerint a felszíni vizek El Nino által okozott felmelegedése miatt a halak a mélyebb, hűvösebb vizekben keresnek menedéket, ami megnehezíti a madarak számára a táplálékkeresést.

Az elpusztult madarak többsége szürke vészmadár, sirály és pelikán volt. A természeti katasztrófa a Guatemalával határos Chiapas államtól a Kaliforniai-öbölig húzódó partvidéket érintette.

Az El Nino a Csendes-óceán egy részének természetes, átmeneti és alkalmi felmelegedése, amely szerte a világon változást okoz az időjárásban.

Az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) klímakutatójaszerint: az El Nino idén egy-két hónappal korábban alakult ki a szokásosnál, ami "teret ad a növekedéséhez", és 56 százalék esélye van annak, hogy erős lesz, továbbá 25 százalék valószínűséggel érheti el a rendkívül súlyos szintet.