Három, Eva Kailihoz köthető athéni ingatlannál tartottak razziát a görög és a belga hatóságok – tudta meg a görög rendőrségtől a Politico hírportál. A házkutatásokkal szinte egy időben a brüsszeli hatóságok engedélyezték a volt EP-alelnök számára, hogy szabadon utazhasson a schengeni övezetben, hazájába azonban egyelőre nem kíván visszatérni.

A házkutatásokat egy európai nyomozási parancs alapján hajtotta végre egy belga ügyész a görög és belga hatóság segítségével a brüsszeli korrupciós botrány ügyében elrendelt nyomozás részeként, amelynek Kaili az egyik főszereplője. A hatóságok Kaili házában, a testvére, Mantalena otthonában, illetve egy olyan házban vizsgálódtak, ahol Kaili és élettársa, a szintén gyanúsított Francesco Giorgi egy ingatlancéget működtetett, mondta el két, neve elhallgatását kérő görög rendőrségi tisztviselő a Politicónak.

A belga ügyészség számítógépeket foglalt le. Kaili testvére és férje a hatóságok rendelkezésére bocsátotta mobiltelefonjaikat, számítógépeiket és laptopjaikat.

Kaili saját ingatlanjaiban a hatóságok nem találtak semmi értéket, és csak a lánya nyakláncát kobozták el, amelyet a leendő keresztszülei ajándékoztak a családnak. Mantalena Kaili és a belga hatóságok nem kommentálták a történteket.

Amint megkezdődött a házkutatás Kaili testvérének házában, értesítették a görögországi ügyvédjét, Mihalisz Dimitrakopuloszt, aki ezután jelen volt az ingatlan átkutatásánál. Az ügyvéd szerint a hét hónapig tartó nyomozás „nem hozott semmilyen bizonyítékot, amely lehetővé tenné egy nyilvánvalóan irreleváns vizsgálat lefolytatását Athénban."

Szerinte a nyomozás forrása azzal függ össze, hogy Michel Claise, a korrupciós vizsgálatot vezető belga bíró az összeférhetetlenség miatt lemondott a vizsgálatról. „Miután kiderült, hogy az ügy nyomozójának fia egy olyan cégben tulajdonos, amelyben az egyik kulcsszereplő, egy belga képviselő fia is tulajdonos, a nemzetközi sajtóhírek a gyanú árnyát vetették a nyomozás pártatlanságára" − mondta Dimitrakopulosz. 

Eva Kaili ingatlanjaian házkutatást tartottakForrás: Facebook

Szabadon utazhat

Miközben Athénban hétfőtől szerdáig folytak a házkutatások, Kaili ügyvédei bejelentették, hogy a volt EP-alelnök ismét szabadon utazhat a schengeni övezeten belül.

A brüsszeli fellebbviteli bíróság döntése értelmében Eva Kaili asszony a nyomozó hatóság engedélye nélkül szabadon mozoghat a schengeni övezeten belül

– áll az ügyvédek által kedden kiadott közleményben. Kaili korábban ügyvédein keresztül közölte, hogy nem utazik vissza Görögországba, amíg nem ejtik az összes vádat és nem tisztázzák a nevét.

Május végén a belga ügyészek közölték, hogy Kaili már nem áll házi őrizetben, később pedig külön engedélyt kapott a hatóságoktól, hogy Strasbourgba utazzon az Európai Parlament ülésére, de ott nem jelent meg.

Eva Kaili tavaly decemberben került a címoldalakra, amikor elsők között vették őrizetbe a Katarral kapcsolatos brüsszeli korrupciós botránnyal összefüggésben. Az EP volt szocialista alelnöke ellen korrupció vádjával indult eljárás, miután csaknem 1,5 millió euró készpénzt foglaltak le nála a belga hatóságok brüsszeli lakásán tartott házkutatások során.

Az ügy részeként a politikust letartóztatták, ám áprilisban már házi őrizetbe került elektronikus nyomkövető viselésének kötelezettségével. Május vége óta azonban már szabadlábon védekezhet, és a nemzetközi címlapokat az vezeti azóta, hogy a botrányos hátterű Kaili miképp fog visszatérni az Európai Parlamentbe dolgozni - írta a Magyar Nemzet. 

Visszatérne a munkába

Az EP volt alelnöke ugyanis már házi őrizete alatt azt nyilatkozta, hamar visszatérne a munkába, és egy bírósági végzésnek köszönhetően meg is kapta a lehetőséget arra, hogy részt vegyen a testület e heti plenáris ülésén. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője ennek kapcsán lapunknak elmondta,

döbbenetes, hogy egy ilyen súlyos ügy után a gyanúsított politikusok sorra jönnek ki a börtönből és folytatják tevékenységüket.

A Politico értesülései szerint Kaili egy kisebb irodát is kap néhány emelettel lejjebb alelnöki irodájától.

Kaili munkába való visszatérése nem aratott nagy sikert máshol sem. A politikus mögött ugyanis nem csak a brüsszeli korrupciós botrány van, hírnevét egy másik üggyel is besározta, miszerint százezer eurót csalhatott el az EP-től asszisztensein keresztül hamis kifizetésekkel, és kenőpénzt is elfogadhatott. A hírportál felhívta a figyelmet arra is, hogy Kaili „politikailag hajléktalanná vált", hiszen pártjából, a görög szocialista Pánhellén Szocialista Mozgalomból (Paszok), az Európai Parlament képviselőcsoportjából, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségéből is kirúgták. Kaili most olyan EP-képviselőkkel működik együtt, akik egyetlen uniós képviselőcsoporthoz sem tartoznak.

Noha számos bizonyíték alátámasztja, Kaili érintett a brüsszeli korrupciós ügyben, a görög politikus továbbra is ártatlannak vallja magát, és erről különböző összeesküvés-elméletekkel igyekszik meggyőzni a nyilvánosságot.

Az elmúlt hetekben olyan kijelentésekkel próbálta tisztára mosni a nevét, hogy csak azért került a hatóságok célkeresztjébe, mert túl sokat tudott a kormányzati kémkedésről. Az olasz Corriere della Sera olasz napilapnak adott interjújában a körülötte zajló botrányról azzal igyekezett elterelni a figyelmet, hogy „a titkosszolgálatok kémkedése egyes parlamenti képviselők után aggályokat vet fel az európai demokráciákkal kapcsolatban". „Azt hiszem, ez az igazi botrány" – tette hozzá Kaili. A görög politikus állításait azonban cáfolják. Kaili összeesküvés-elmélete ellen szólalt fel például Sophie in 't Veld liberális EP-képviselő is, aki egyenesen elutasította a kémkedés vádját.

Az EP volt alelnöke a hatóságok munkája kapcsán is valótlanságokat állított: azt mondta, megtagadták tőle letartóztatása alatt gyermekének láthatását, az ügyészség azonban elutasította a vádakat arra hivatkozva, Kaili olyan kiváltságokat is kért, amelyeket másoknak sem biztosítanak.