Ukrajna hadserege hátrányban van a tűzerő és a légi fölény tekintetében az Oroszország által bevetett fejlett felszerelésekkel szemben. Míg Ukrajna légiereje viszonylag kevés szovjet korabeli vadászrepülőgépre és helikopterre támaszkodik, addig Oroszország fejlett Szuhoj vadászrepülőgépeket és Ka-52-es helikoptereket vetett be a konfliktusban. Lengyelország viszont teljes titokban Mi-24-es helikoptereket küldött Ukrajnának, ami javítja a védelmi erők helyzetét.

Ukrajna óriási kihívással néz szembe ellentámadása során, ugyanis az oroszok egyre jobban beássák magukat a megszállt területeken - írja a Portfolio.

Az inváziós erők kiterjedt fizikai védelmet építettek ki, beleértve bunkereket, tankcsapdákat és aknamezőket a déli, délkeleti területeken.

Ukrajna tűzerejének és légi fölényének hiánya az orosz fejlett vadászrepülőgépekkel és helikopterekkel szemben tovább növeli a kihívást.

Lelepleződött a lengyelek titkos akciója, rengeteg helikoptert küldtek az ukránoknak. A kép illusztráció!Forrás: AFP/Aris Messinis

Bár a NATO támogatást nyújt, és fontolgatja F-16-os vadászgépek küldését, a gépeket valószínűleg nem fogják idén bevetni.

Az ukrán erők lőszerekért lobbiznak, beleértve mindenféle méretű lövedékeket. A felderítést bonyolítja, hogy az oroszok gyakran megfigyelik az ukrán mozgásokat a nyílt terepen.

Viszont Lengyelország javított most az ukránok helyzetén: a WSJ-nek nyilatkozó, a helyzetet ismerő személyek szerint a közelmúltban mintegy tucatnyi szovjet gyártmányú Mi-24-es helikoptert küldött Kijevnek egy nyilvánosan nem bejelentett titkos művelet keretében.

Ukrajna flottája azonban továbbra is kicsi Oroszországéhoz képest, és kevésbé kifinomult célzási és védelmi rendszerekkel rendelkezik. Kijev takarékosan használja, hogy elkerülje a repülőgépek elvesztését.