Lepedővel fojtogatták, éheztették több román idősotthon lakóit és még a nyugdíjukat is elvették Romániában. Az elmúlt hetekben országos vizsgálat indul a visszaélések miatt. 13 otthon működési engedélyét felfüggesztették, ebből hatot be is zártak, ezek közül többnek engedélye sem volt, egyes helyeken pedig maguk az ápolók kínozták a gondozottakat. A román elnök nemzeti szégyennek nevezte a történteket a TV2 Tények információi szerint.

Horrorotthonoknak, vagy más néven a Rémségek házainak nevezték el a román médiában azokat az intézményeket, ahol kegyetlenül, emberhez nem méltó módon bántak a bent lakó nyugdíjasokkal. Ezek közül több is engedély nélkül működött, verték a lakókat, lepedővel fojtogatták őket és lejárt szavatosságú ételt adtak nekik, ha egyáltalán kaptak enni.

Legalább 100 embert éheztettek. 

De ha kaptak, abban sem volt köszönet.

Egyféle étel, azaz leves és főétel mindenkinek, annak, aki cukorbeteg, annak is, aki szívbeteg, senkire sem voltak tekintettel"

- mondta az egyik ellenőr a tévéseknek. 

A botrány az után robbant ki, hogy az egyik bukaresti otthont feljelentették a bent tapasztalt embertelen bánásmód m

iatt. A nyomozás során derült ki, hogy nem egyedi estről van szó, több otthont is egy bűnszervezetet irányít. A bűnözők az idős embereket rávették arra, hogy adják el a lakásaikat, majd beköltöztették őket a fogyatékkal élők otthonaiba, hogy felvehessék utánuk az állami támogatást. Sőt, meggyőzték őket arról, hogy a nyugdíjaikat is utalják át az otthonnak Természetesen ezeket a pénzeket sem az áldozatokra költötték.  

Birtokunkban több hangfelvétel, amelyen gondozók mesélnek egymásnak az elkövetett borzalmakról. Az otthonokat ellenőrző hatóságok tudtak a kegyetlenségekről, de szemet hunytak minden felett. Mindannyian előzetes letartóztatásba kerültek"

- ezt mondta az egyik nyomozó, aki azt is hozzátette,

hogy 13 idősotthon működését felfüggesztették, ebből 6-ot be is zárattak. 

A botrány akkorára duzzadt, hogy nemrég lemondott a munkaügyi miniszter miatta. A nyomozók azt gondolják, hogy ő is tudhatott a visszaélésekről.  

Nem lesz kegyelem a bűnösöknek"

- közölte Marcel Ciolacu, román miniszterelnök, Románia elnöke, Klaus Johannis pedig egyenesen nemzeti szégyennek nevezte a történteket.