Izrael elismerte Marokkó szuverenitását a vitatott hovatartozású Nyugat-Szahara felett és konzulátus megnyitását fontolgatja Dahlában – közölte az izraeli kormányfő hivatala.

A bejelentés a marokkói királyi palota közleményét követi, amely szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ezen álláspontjáról levélben tájékoztatta VI. Mohammed marokkói uralkodót. Az izraeli álláspontot „megküldik az ENSZ-nek, valamint a többi regionális és nemzetközi szervezetnek is" – közölte a királyi udvar.

Marokkó mindazonáltal leszögezte, hogy az elismerés nem fogja befolyásolni a Magreb-ország azon „elveit", amelyek alapján kétállami megoldást sürget a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére. Hozzátette, hogy a mostani döntéstől az izraeli beruházások élénkülését várja a térségben.

Izrael elismerte a marokkói fennhatóságot a nyugat-szaharai térség felettForrás: AFP/Dominique Faget

Marokkó 1975-ben annektálta Nyugat-Szaharát. A 266 ezer négyzetkilométeres, foszfátban és halban, illetve feltehetőleg olajban is gazdag területen az annak függetlenségéért küzdő Polisario Front mozgalom kikiáltotta a Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot, és fegyveres harcot indított az államalakulat önrendelkezéséért a szomszédos Algéria támogatásával.

Marokkó jelenleg az egykori spanyol gyarmat nagyjából kétharmadát tartja ellenőrzése alatt.

A marokkói korány autonómiát lenne hajlandó biztosítani a nagyjából Olaszország méretű térségnek, ahol 580 ezren élnek.

2020-ban Donald Trump akkori amerikai elnök elismerte Rabat területi igényét cserébe azért, hogy Marokkó diplomáciai kapcsolatot létesítsen Izraellel. Joe Biden sem vonta vissza ezt a döntést. Eddig 28 – főleg afrikai és arab – ország létesített konzulátust Dahlában, illetve a régió székhelyén, el-Ajúnban.

Korábban Spanyolország is de facto elismerte Marokkó jogát a területre. 

Egyébként ez egy meglehetősen régi területi vita a régióban, így a mostnai megállapodás egy nagy előrelépés a rendezés felé. 2017-ig egyébként ENSZ-tagállam sem ismerte el hivatalosan Marokkó fennhatóságát Nyugat-Szahara felett, azóta pedig jól láthatóan komoly előrelépés történt.