A gyakori, nagyerejű viharok miatt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldalán megosztotta a legfontosabb tudnivalókat arról, hogy miként is lehet elkerülni a nagyobb katasztrófákat.

Az Origo is beszámolt több alkalommal azokról a katasztrofális viharokról, amelyek letartolták az országot az elmúlt napokban.

Június 17-én összesen 394 tűzoltói beavatkozásra volt szükség. A tűzoltókat Heves, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe riasztották a legtöbbször. 

Mátraterenyén a szél megbontotta egy családi ház tetejét, a lehulló darabok pedig az előtte parkoló autót is megrongálták.

Június 21-én pénteken pedig Baranyában rongált meg tetőket, és döntött ki fákat, tört le ágakat és szakított szét vezetékeket a viharos szél.

A legnagyob baj Marócsán történt, a település szinte összes háztetejét megrongálta a jégeső.

Két héttel korábban, június 19-én szerdán szintén tomboló vihar csapott le az országra, a nyugati vármegyékben kiadták a legmagasabb fokú riasztást.

Többek között a fenti esetek miatt döntött úgy a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, hogy tájékoztató jellegű videót tesz közzé Facebook-on, hogy felhívják a lakosság figyelmét arra, mit is lehet tenni, ha újfent hatalmas vihar alakulna ki az országban.

A videóban a teljesség igénye nélkül elmondják, hogy folyamatosan figyeljük az előrejelzéseket, készüljünk fel az áramszünetekre, vihar idején kerüljük a pincéket, illetve amennyiben vezetünk, a fákat. Vihar után pedig mérjük fel a károkat.