Oroszország több mint negyven afrikai országgal kötött katonai-műszaki együttműködésről szóló megállapodást - mondta el Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken.

Az egyezmények a szóban forgó országok biztonságának, szuverenitásának és védelmi képességeinek megerősítését célozzák - tette hozzá az orosz vezető a szentpétervári Oroszország-Afrika-csúcstalálkozó második napján. 

Vlagyimir Putyin egyre több szövetségest szerez AfrikábanForrás: AFP/Pavel Byrkin

Putyin megjegyezte: az afrikai országok képviselői aktívan részt vesznek az Oroszország által szervezett katonai-műszaki fórumokon és gyakorlatokon, ahol még alaposabban megismerhetik fegyvereit és elsajátíthatják használatukat.

Az orosz elnök bejelentette, hogy Oroszország megerősíti diplomáciai jelenlétét Afrikában, új konzulátusokat és nagykövetségeket nyit, valamint bővíti a már meglévő képviseletek személyzetét.A kétnapos csúcstalálkozón az afrikai kontinens 54 országából 49 képviselteti magát, de csak 17 ország állam- vagy kormányfői szinten. Ez kevesebb résztvevőt jelent, mint ahányan a 2019-es csúcstalálkozón megjelentek.