Augusztus elején tárgyalások kezdődnek Szaúd-Arábiában az orosz-ukrán háború békés rendezéséről, amelyre Ukrajna, az Egyesült Államok, az Európai Unió és a legfontosabb fejlődő országok, például India és Brazília képviselői is részt vesznek. Az eseményre várhatóan augusztus 5-6-án kerül sor Jeddában, de mindenki döbbenetére Oroszországot - vagyis a háborúban résztvevő másik félt - nem hívták meg - írja a Meduza.

Andrij Jermak, az ukrán elnök hivatalának vezetője megerősítette, hogy Szaúd-Arábia találkozót készít elő, amelyen különböző országok vezetőinek tanácsadói vesznek majd részt. Jermak nem nevezte meg a megbeszélések idejét és pontos helyét. Sajtóértesülések szerint a találkozón Kína, Brazília, Dél-Afrika, India, Indonézia, Argentína, Egyiptom, Mexikó, Chile és Zambia képviselői mellett, meghívókat kaptak az Ukrajnát támogató országok, így Japán, Dél-Korea, illetve több mint egy tucat európai ország, és maga az Európai Unió is. Egyelőre nem világos, hogy hány ország vesz részt a csúcstalálkozón. Az Egyesült Királyság, Dél-Afrika, Lengyelország és az EU országai már megerősítették részvételüket. Ukrajna és a nyugati országok képviselői abban bíznak, hogy a tárgyalások lehetővé teszik egy teljeskörű békecsúcs megtartását 2023 végéig, amelyen megállapodnak a háború lezárásáról. 

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvívője a tárgyalásokról szóló híreket kommentálva kijelentette, hogy Oroszország figyelemmel fogja kísérni a találkozót. Peszkov szerint Oroszország üdvözöl minden olyan kísérletet, amely a háború békés rendezésére irányul, azonban Ukrajna nem akar békét.

Lehetséges-e most békés rendezés a kijevi rezsim részvételével és jelenlegi álláspontjával? A válasz egyértelmű: nem, nem lehetséges. Ennek nincsenek meg a feltételei... A kijevi rezsim nem akar és nem is akarhat békét mindaddig, amíg csak eszközként használják fel a Nyugat Oroszországgal folytatott háborújában – mondta a Kreml szóvivője.