Litvánia szerint meg kell fontolni a Fehéroroszországgal közös határ lezárását, amit azonban Lengyelországgal és Lettországgal együtt kellene megtenni - jelentette ki Gitanas Nauseda litván elnök csütörtökön az északkelet-lengyelországi Suwalki városában, a Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tartott közös sajtóértekezleten.

Nauseda szerint a Fehéroroszországba telepített orosz Wagner-zsoldosok "nagy kísértést jelenthetnek" Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezetőnek és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy NATO-tagállamokkal szembeni provokációkhoz használják fel őket. A Suwalki-folyosó továbbra is a fehérorosz és orosz szolgálatok provokációinak lehetséges célpontja marad - jelentette ki a litván elnök.
Fontolgatjuk a Fehéroroszországgal közös határ lezárását, ezt azonban Lengyelországgal és Lettországgal koordinálva kellene megtennünk

- tette hozzá. A Nauseda által említett Suwalki-folyosó Lengyelország északkeleti csücskében található. A NATO szempontjából stratégiai fontosságú térségről van szó, amely összeköti Lengyelországot és - Litvánián keresztül - a szintén NATO-hoz tartozó három balti államot. Egyúttal elválasztja egymástól a kalinyingrádi orosz exklávét és az Oroszországgal szövetséges Fehéroroszországot.
A litván elnök szerint a fehéroroszországi helyzetet átfogóan kell szemlélni, mivel a Wagner-csoport jelenléte csak az egyik tényezője a kiéleződő helyzetnek.

Nagyon félnek a Wagnertől a litvánokForrás: AFP/Concord group

Fehéroroszország folytatja a nukleáris fegyverek telepítési tervének megvalósítását területén, emellett "nagyon agresszív retorikát" alkalmaz szomszédaival szemben. Megnyitotta a litván fővárostól 40 kilométerre fekvő, orosz technológiájú asztraveci atomerőmű második blokkját, és rendelkezésre bocsátja Fehéroroszország területét az orosz hadsereg számára, amely Ukrajnával szembeni akciót tervezhet - sorolta Nauseda.

A Morawiecki és Nauseda által idézett adatok szerint legalább 4 ezer Wagner-zsoldos van Fehéroszországban.

Morawiecki "rendkívül veszélyesnek" nevezte a Wagner-csoportot. A zsoldos alakulatokat destabilizálás céljából irányítják át a NATO keleti szárnyára - fogalmazott a lengyel miniszterelnök. Oroszország és Fehéroroszország "fokozza a határokra nehezedő nyomást, növelik a provokációk számát" - jelentette ki a lengyel kormányfő. Szerinte számítani kell arra, hogy az ilyen provokációból egyre több lesz, céljuk "káosz és bizonytalanság keltése, a NATO keleti szárnya gyengeségének kimutatása".

Lengyelország "nagyon határozott választ ad" az orosz és fehérorosz provokációkra, amelyekhez eszközül használják a Wagner-csoportot - húzta alá a kormányfő, utalva a 2021 óta

Fehéroroszországon át Lengyelországba irányuló migrációs nyomás miatt a lengyel-fehérorosz határon emelt acélfalra, az odatelepített riasztórendszerre és a lengyel határőrség és hadsereg megnövelt jelenlétére a keleti határszakaszon.