A Krím félszigetet a Kercsi-szoros felett Oroszországgal összekötő hidat, illetve egyéb krími célpontokat támadták rakétákkal szombaton az ukrán erők az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint.

A tárca szerint nem sebesült meg senki, és a csapások anyagi károkat sem okoztak. Az ukrán erők Sz-200-as rakétákkal támadták a hidat, amelyet emiatt átmenetileg le kellett zárni.

Az orosz külügyminisztérium közölte: meg fogják torolni a krími híd elleni "terrortámadást". "Semmivel nem lehet igazolni egy ilyen barbár cselekedetet, (Moszkva) választ fog adni rá" - írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Telegramon.

A Kercsi-szoros felett átívelő, 19 kilométer hosszú hidat már korábban is támadták az ukránok.

Ukrajna ezt szinte soha nem ismeri el nyilvánosan, csak annyit közöl, hogy az ellentámadáshoz elengedhetetlen az orosz katonai infrastruktúra megsemmisítése.

A krími híd tavaly októberben súlyosan megrongálódott, amikor felrobbant egy áthaladó teherautó. A robbanásban három ember meghalt.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) később vállalta a felelősséget a szabotázsakcióért.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton kora reggel azt közölte, hogy meghiúsított egy támadási kísérletet, amelyet 20 ukrán, pilóta nélküli repülő hajtott végre a Krím félszigeten lévő célpontok ellen.

Tizennégy ukrán drónt légvédelmi rendszerekkel, hatot pedig elektronikus hadviselési eszközökkel semmisítettek meg. A támadásnak nem voltak áldozatai, és nem okozott károkat sem - állította az orosz tárca.