Komoly politikai támadás indult Ursula von der Leyen ellen, miután kiderült, hogy az Európai Bizottság vezetője Krétán nyaralt Kiriákosz Micotakisz görög miniszterelnök nyaralójában - írja a Magyar Nemzet. A portál a Politicora hivatkozva azt írja, hogy a német politikus ellenfelei szerint ez teljesen összeférhetetlen az uniós szervezetben betöltött pozíciójával. Von der Leyen bírálói szerint az eset azért is különösen botrányos, mert az EB egyelőre nemigen foglalt állást az athéni vezetés körüli botrányok során.

A Politicón megjelent cikkben részletesen beszámoltak arról, hogy súlyos gondban van a görög egészségügyi rendszer és a turisták magas száma miatt a nyár során több olyan haláleset is történt, ami megelőzhető lett volna. A dél-európai országban a jelentések szerint drasztikus a mentő- valamint az egészségügyi személyzet hiánya. Brüsszeli politikusok egy része szerint ez pont olyan téma, amiben az Európai Bizottságnak fel kellene szólalnia.

Sophie in't Veld aggasztónak nevezte, hogy az Európai Bizottság az Athént érintő kérdésekre nem reagál, példaként említette a migránsok visszatoloncolását. A holland EP-képviselő megígérte, levelet ír a bizottságnak és parlamenti vitát kezdeményez.

Fontos, hogy az Európai Bizottságot felelősségre vonják tetteiért

– mondta Sophie in 't Veld, aki a szerződések, a politikai tisztesség és a semlegesség súlyos megsértéseként titulálta von der Leyen nyaralását.

Von der Leyen a mesés Krétán pihente ki a fáradalmait. (A fotó illusztráció!)Forrás: Shutterstock

Az Európai Bizottság szóvivője megvédte az elnöküket, mondván, egy magánkiránduláson vett részt, és betartotta az EB irányelveit. A bő fél év múlva esedékes EP-választások közeledtével a szakértők szerint egy ilyen botrány nagyon rosszkor jön Ursula von der Leyen számára.