Az oroszok a szankciókat harmadik országokon keresztül kerülik ki, az autóktól egészen az okostelefonig minden eljut a nyugati tilalmak alá vetett országba – jelentette ki a német Welt online portál által készített interjúban Robin Brooks amerikai közgazdász, az Institute of International Finance munkatársa. Brooks szerint a Nyugatnak még egy erős fegyver van a kezében: a nyugati olajársapka csökkentése, valamint a tankerhajók exportjának tilalma - idézi a vg.hu.

Augusztus 29-én egy interjút hozott nyilvánosságra a német Welt online portál, amelyet Robin Brooks amerikai közgazdásszal készített. Brooks ebben rámutatott, hogy a Nyugat által Oroszország ellen meghozott szankciókat harmadik országokon keresztül kerülik meg. A luxusautónak számító Mercedes S-osztályú limuzinokat például kerülő úton, Kirgizisztánon keresztül tudják megvásárolni az oroszok.

Az amerikai közgazdász szerint kétféle árutípus jut el harmadik országokon keresztül Oroszországba. Az egyik a háborúhoz szükséges áruk és technológiák, a másik pedig az autók, illetve az okostelefonok, amelyeket Nyugaton gyártanak, és külföldön, különösen a minőségük miatt, népszerűnek számítanak. Érdekesség, hogy Brooks az utóbbiak estében tapasztal nagyobb problémákat. Ezeket vagy Georgiába, vagy Kazahsztánba exportálják, majd az ottani vállalatok szállítják be őket Oroszországba.

A teljes cikk itt olvasható.