Szörnyű baleset következtében elpusztult egy kétéves amuri tigris a coloradói Cheyenne Mountain állatkertben - jelentette be az állatkert kedden közleményben.

A tigris, Mila augusztus 25-én kapott egy adag érzéstelenítőt egy közelgő fogászati beavatkozáshoz, ami után egy padra ugrott, hogy lefeküdjön, amíg az érzéstelenítő hatni kezd - közölte az állatkert.

Miután azonban lefeküdt, olyan szögben csúszott le a derékmagasságú padról, hogy halálos gerincsérülést szenvedett.

Ezer másik alkalommal is lecsúszhatott volna ebből a magasságból és más pozíciókban is landolhatott volna, mégsem lett volna semmi baja

- mondta Dr. Eric Klaphake, az állatkert vezető állatorvosa.

A csapat gyorsan bement az odújába, amikor már biztonságos volt, és 40 percen keresztül szorgalmasan próbálták életmentő ellátásban részesíteni - írta a CBS.

Mila, az alom egyetlen túlélő kölyke, még márciusban került a Cheyenne-hegyi állatkertbe a torontói állatkertből, jövőbeli szaporítási szándékkal.

Milát még nem láthatták a coloradói vendégek, de már közel állt ahhoz, hogy bemutassák a nagyközönségnek, amikor az állatkert munkatársai felfedezték, hogy súlyos fogászati problémája van.

Az állatkert vezetése hangsúlyozta, hogy alaposan átgondolt döntés született arról, hogy érzéstelenítést alkalmazzanak-e a tigris fogászati kezelésére.

Számtalan tigrist altattunk már el sikeresen ugyanebben a barlangban, és még soha nem tapasztaltunk ilyen balesetet 

- mondta Bob Chastain, a Cheyenne Mountain Zoo vezérigazgatója. 

A torontói állatkert munkatársai is gyászolták Mila elvesztését.

Mila a második amuri tigris, aki váratlanul elpusztult a Cheyenne Mountain Zoo-ban.

2021-ben a 9 éves Savelli egy mesterséges megtermékenyítési eljárásból való felépülés során fellépő komplikáció következtében pusztult el. 

Az amuri tigrisek az orosz Távol-Keleten őshonosak, többnyire magányos állatok. A vadonban kritikusan veszélyeztetett fajnak számítanak, mindössze 500 példány él természetes élőhelyen. Az Egyesült Államokban és Kanadában közel 100 amuri tigris él állatkerti gondozásban.