Alapvető számtani műveletek alapján elmondható, hogy Ukrajnának „mitikus a múltja, szomorú a jelene és nincsen jövője" – írja Telegram-csatornáján Dmitrij Medvegyev, az orosz védelmi tanács alelnöke. Bejegyzésében a politikus az Ukrajnát végig idézőjelbe tette.

Medvegyev hivatalos ukrán demográfiai számításokat idézve azt írja: 2001-ben kb. 48,5 millió ember élt az országban, majd, a háború kezdete előtt már több mint 10 millió fővel kevesebb. A csökkenés oka a lakosság szegénység miatti elvándorlása – közülük közel 3 millióan Oroszországban kezdtek új életet még 2022 előtt, állította Medvegyev.

Szerinte azonban a fenti adatoknál is sokkal rosszabb a helyzet, azok csak papíron léteznek: a Kijev által ellenőrzött területen mintegy 19,7 millió ember él, az országon kívül pedig 17,9 millió. „Miután ennyi polgár elhagyta az államát, a kijevi rezsimnek és 'Ukrajnának' hamarosan nem lesz miből fenntartania sem magát, nem hogy harcolnia" – fogalmazott.

Az ukrán jelentésekben Medvegyev szerint egyre szembetűnőbb lesz a 404-es szám, a számítógépes hibakód, mely szerintaz emberek elmenekültek, az ország nem található".