A svájci fizetőeszköz nagymértékű erősödése a legrosszabbkor jött, a luxusóra gyártóknak. A kereslet csökkenő pályán van, az okosórák térnyerése erőteljes.

„Ami valóban probléma, azt a 0,88-nál kell keresni, mert az Egyesült Államok a legnagyobb piacunk” – jegyezte meg keserű szájízzel Rolf Studer, az Oris SA óragyártó társ-vezérigazgatója, aki arra utalt, hogy jelenleg egy svájci frank 0,88 dollár centet ér.

Logikusan pedig a frankban megjelölt árak nagyon drágán hatnak dollárban számolva.

A helyzet persze az, hogy a frank már jó ideje az eurónál is erősebb, vagyis nem csak amerikaiaknak borsosak a frank árak, hanem az európaiaknak is. Az Oris márciusban bemutatott, 4400 frankos (4979 dolláros) Muppet-témájú órája lett az USA-ban a legkeresettebb, ugyanakkor az eladások nem a legrózsásabbak. 

A svájci órák túlnyomó többségét az Egyesült Államokban, Ázsiában és Nyugat-Európában értékesítik, így a valutaárfolyamok ingadozása meghatározza az iparág jövedelmezőségét is.

A kereslet a járvány után már egy ideje visszaeső félben van. Egyrészt a pandémia miatti bezárkózás sokakat csábított az online vásárlás felé, amelyből rekordméretű svájci óraeladás származott. Most júliusban viszont a svájci óraexport több mint két éve először csökkent, ugyanis a kanadai szállítások „függőlegesen” zuhantak, az Egyesült Államokba irányuló export pedig meredeken csökkent. 

„Az amerikai dollár az igazi kérdés” – mondta Jan Edöcs, a Doxa búváróramárka vezetője. Hozzátette, tavaly megemelték az európai áraikat, hogy ellensúlyozzák az euró frankkal szembeni gyengülését. Ha a dollár frankonként 82 centre csökken, akkor ismét hozzá kell nyúlniuk a dollárban számított áraikhoz. 

A további pálya pedig bizonytalan, ugyanis az infláció változatlanul kockázatot jelent, és a Svájci Nemzeti Bank hosszabb távon fenntarthatja a magasabb kamatszintet, így összességében az elemzők a frank további erősödését várják. 

Ehhez képest az okosóra gyártók is kénytelenek emelni, de a helyzet az, hogy azok egészen más árszinten mozognak és olyan szolgáltatásokat kínálnak, amelyek a napi szükségletekhez köthetők, míg a svájci luxusórák stílust és életérzést adnak (elsősorban).

Így a középárfekvésben nagyon komoly piacot vesznek el a svájciaktól.