A belga védelmi minisztérium úgy látja, hogy értelmetlen küldeni Kijevnek vadászgépeket, mivel azok túlságosan régiek és öregek. 

Belgium tagja annak a 11 európai országból álló koalíciónak, amely most az amerikai F-16-os vadászbombázók leendő pilótáit képzi ki, de nem szállít vadászgépeket az ukrán hadseregnek - írta meg a Le Monde.

Augusztus 20-án az ukrán elnök még arról adott tájékoztatást, hogy Hollandia és Dánia ígéretet tett ilyen típusú repülőgépek szállítására, és hasonló gesztusokat vár Svédországtól és a többi országtól is. 

Szeptember 4-én, hétfőn Frédéric Goetynck altábornagy azt mondta:

Szeretnénk ezt megtenni, de a repülőgépeinknek egyszerűen túl sok a repült órájuk, és nem küldhetünk olyan gépeket Ukrajnába, amelyeket már mi magunk sem tudunk használni."

A tiszt hozzátette, nem szeretnék kockáztatni az ukrán pilóták életét olyan eszközök leszállításával, amelyeknek "repedések vannak a karosszériáján".

A portál emlékeztetett, hogy Ludivine Dedonder védelmi miniszter már korábban is jelezte, hogy a belga légierő repülőgépeinek jelenleg kiemelten kell dolgozniuk a Benelux és a balti országok igazságszolgáltatási térségének védelmében.

A belga hatóságok ezzel szemben hangsúlyozzák, hogy az ország vállalja az ukrán pilóták kiképzését és folytatni kívánják Ukrajna katonai készletekkel való megsegítését.