Joe Biden munkájának elfogadottsága 39 százalékon áll, ami közel van a tavaly nyáron mért 38 százalékhoz - derül ki a CNN hírtelevízió országos közvélemény-kutatásából.

Az augusztus utolsó napjaiban készült közvélemény-kutatás elsősorban az elnök megítélését vizsgálta, amiből az is kiderül, hogy a választók 24 százaléka látja úgy, hogy az elnök tevékenysége javított az amerikai gazdaság helyzetén, 58 százalék szerint pedig rontott. A megkérdezettek mintegy negyede (26 százalék) gondolja úgy, hogy Joe Biden rendelkezik az elnöki munka hatékony elvégzéséhez szükséges eréllyel.

Összességében a választók 35 százalékának van kedvező véleménye a jelenlegi elnökről, ami némi javulás júniushoz képest, ugyanakkor jóval elmarad a hivatalba lépésekor mért 59 százaléktól.

A többség szerint alkalmatlan

Donald Trumpról a választók 35 százaléka fogalmazott meg kedvező véleményt, az előző elnök esetében ez a mutató hivatali idejében sem haladta meg a 44 százalékot. A 2024-es elnökválasztási jelöltállítással kapcsolatban

az amerikai választók kétharmada (67 százalék) gondolja úgy, hogy a demokratáknak Joe Biden helyett mást kellene jelölniük elnöknek.

Joe Biden amerikai elnök.Forrás: Origo

A hivatalban lévő elnök újrajelölését illető aggályok közül 49 százalék Biden életkorát jelölte meg, miközben 73 százalék azok aránya, akik szerint aggodalomra ad okot az elnök fizikai és mentális kompetenciája. A megkérdezettek

76 százaléka pedig amiatt aggódik, hogy Biden képes lenne-e kitölteni egy újabb négyéves elnöki ciklust.

Az elnök pártjához tartozó, demokrata érzelmű amerikai szavazók kétharmada (66 százalék) ugyanakkor rendkívül, illetve nagyon valószínűnek tartja, hogy mégis Joe Biden lesz a demokrata jelölt jövő novemberben.

Az amerikaiak szavazási hajlandósága nőtt az elmúlt hónapokban, és augusztus végén a megkérdezettek 82 százaléka mondta azt, hogy rendkívül, vagy nagyon motivált abban, hogy részt vegyen a választáson 14 hónap múlva. Májusban még kevesebb mint 70 százalék volt ezen a véleményen.

Elhiszik, hogy korrupt

A CNN országos közvélemény-kutatása rákérdezett az elnök érintettségére fia, Hunter Biden külföldi üzleti ügyeiben.

61 százalék válaszolt úgy, hogy a jelenlegi elnök még alelnöki időszakában érintettnek volt tekinthető fia kínai és ukrajnai üzleti kapcsolatait illetően.

A fiával kapcsolatos bűnügyi nyomozást és eljárást illetően ugyanakkor a megkérdettek 44 százaléka azt mondja, hogy Joe Biden már elnökként helyesen cselekedett.