Ezer fölé emelkedett a péntek éjszakai marokkói földrengés halálos áldozatainak száma - közölte a belügyminisztérium szombat délután.

A közlés szerint - amelyet a marokkói állami televízió ismertetett - 1037 halálos áldozatot tartanak számon jelenleg, és több mint 1200 sérültről tudnak.

A rabati székhelyű geológiai központ megerősítette, hogy az országot 7-es erősségű rengés rázta meg, amelynek epicentruma a közép-marokkói Al-Hauz tartományban, Marrákestől 72 kilométerre délnyugatra volt.

Az amerikai földtani intézet (USGS) 6,8-as erősségűnek mérte a földmozgást.

A marokkói minisztérium közleménye szerint a földrengés Al-Hauz, Marrákes, Varzazát, Azilal, Sisáva és Tárúdánt tartományokban okozott halálos pusztítást. Az epicentrumhoz legközelebb eső városban, Marrákesben több történelmi jelentőségű épület megrongálódott, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő belvárosban egy mecset minaretje leomlott.

A legnagyobb pusztítást az epicentrumhoz közeli hegyvidéki területeken, a Magas-Atlasz-hegységben végezte a földmozgás, arrafelé több távol eső faluban összedőltek az épületek.

Marrákes mellett a fővárosban, Rabatban, Casablancában, valamint Agadirban is érezték a rengést, amely pánikot keltett a lakosság körében.

A közösségi oldalakon közzétett képek szerint sokan az utcára menekültek ezekben a városokban, attól tartva, hogy házaik összedőlnek. Az internetezők által közzétett fotókon és videókon nagy törmelékdarabok láthatók a marrákesi Medina negyed utcáin.

Az előző éjszakai földrengésben megrongálódott épületek Marrákesben 2023. szeptember 9-én.Forrás: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi

VI. Mohamed marokkói király elrendelte a hadsereg és a különleges kutató- és mentőegységek mozgósítását, illetve egy kórház kialakítását a sérültek helyszíni ellátására.

A repülőgépek, helikopterek és drónok mozgósítása ellenére a mentési munkálatokat jelentősen lassítja, hogy az epicentrumhoz közeli hegyvidéki régióban az utakat számos helyen lezúdult szikladarabok torlaszolják el.

Világszerte számos ország felajánlotta támogatását a marokkói hatóságoknak, amelyek azonban eddig hivatalosan nem kértek segítséget.

Algéria bejelentette, hogy megnyitja a légterét a Marokkó számára humanitárius segélyt szállító repülőgépek előtt. Algéria két évvel ezelőtt megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Marokkóval a két ország hosszan tartó konfliktusa, a többi között a Nyugat-Szaharával kapcsolatos, több évtizedes vita miatt.

A marokkói minisztérium közleménye szerint a földrengés Al-Hauz, Marrákes, Varzazát, Azilal, Sisáva és Tárúdánt tartományokban okozott halálos pusztítást.Forrás: AFP/Fadel Senna

Algéria akkor egyben lezárta légterét is a marokkói polgári és katonai légi forgalom előtt.

Abdel-Madzsid Tebbun algériai elnök szombaton azt is felajánlotta, hogy ha Marokkó igényt tart rá, Algéria - szolidaritása jeléül - kész maga is humanitárius segélyt szállítani a rászorultaknak.

Ilyen nagy erejű földrengés korábban még nem volt Marokkóban. Eddig a legtöbb halálos áldozattal járó földmozgás 1960-ban történt, amikor az ország nyugati partvidékén található Agadirban több mint 12 ezer ember, a város lakosságának mintegy harmada meghalt egy 5,8-es erősségű földrengés következtében.

Tizenkilenc éve, 2004 februárjában pedig egy 6,3-as erősségű földrengés rázta meg a Rabattól 400 kilométerre északkeletre fekvő Al Hoceima tartományt, akkor 628 ember halt meg, és jelentős anyagi kár keletkezett.

A földrengések viszonylag ritkák Észak-Afrikában. A marokkói geofizikai intézet vezetője azt mondta, hogy a pénteki volt a második legerősebb rengés, amelyet valaha feljegyeztek a régióban.