Sikerrel elvégezték az ukrán pilóták a svéd védelmi tárca által biztosított alapkiképzést a Gripen vadászrepülőgépeken - jelentette be a svéd minisztérium csütörtökön Stockholmban. Ezzel közel került a lehetőség, hogy nyugati gépek kerüljenek Ukrajnába. Svédország még nem a NATO tagja, de csatlakozásuk esetén a Gripen-gépek szállításával a NATO beléphetne a háborúba.

Svédország még nem döntött arról, hogy szállít-e vadászgépeket Ukrajnának, de nem zárta ki ezt a lehetőséget.

A kiképzés első szakasza véget ért, és a hadseregtől kapott jelentés szerint jól sikerült

- közölte az AFP francia hírügynökséggel Pal Jonson svéd védelmi miniszter.

Sikerrel elvégezték az ukrán pilóták a svéd védelmi tárca által biztosított alapkiképzést a Gripen vadászrepülőgépeken. A kép illusztráció!Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A svéd kormány májusban jelentette be Kijevben, hogy ukrán katonai pilótákat és más személyzetet hív meg a Saab svéd vállalat által gyártott Gripen vadászgépek használatára történő kiképzésre.

A tanfolyamon szerepelnek gyakorló repülések és szimulátoros gyakorlatok, valamint információk átadása a szárazföldi személyzet számára

- írta a miniszter e-mailjében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt kérte a nyugati szövetségesektől, hogy szállítsanak neki modern vadászgépeket az Ukrajnát támadó Oroszország legyőzéséhez.

Augusztus végén Dánia és Hollandia, majd Norvégia bejelentette, hogy amerikai gyártmányú, F-16-os vadászgépeket szállít Ukrajnának, de a gépeket akkor küldik, ha már a pilóták megkapták a szükséges kiképzést.

Az Egyesült Államok szintén képez ki ukrán pilótákat az amerikai vadászgépek kezelésére - írja a Portfolio.