A BBC arról ír, hogy egy orosz vadászgép megpróbált lelőni egy brit felderítőgépet, miután a pilóta azt hitte, hogy erre parancsot kapott.

Az eset még 2022-ben történt, az orosz vadászgép két rakétát lőtt ki a brit felderítőgépre, és a korábbi híresztelésekkel ellentétben az egyik nem meghibásodás miatt nem ért célba, hanem egyszerűen az orosz pilóta eltévesztette a célpontot, míg a másik rakétának nem sikerült bemérnie a célpontot.

Az oroszok akkor arra hivatkoztak, hogy technikai probléma lépett fel a kommunikációban, ezért történt meg az incidens, a brit fél pedig elfogadta a magyarázatot. Most viszont friss hírszerzési információk láttak napvilágot, amelyek szerint nem teljesen így történt az incidens.

Az oroszok majdnem lelőttek egy brit felderítőgépetForrás: AFP/Norwegian Air Force

A rádióüzenetben az hallható, hogy az orosz parancsnok zavaros utasítást ad, amit a vadászgép egyik pilótája úgy értelmezett, hogy tüzelési engedélyt kapott, míg a másik pilóta ezzel ellentétes következtetést vont le, így nagyot káromkodott, amikor az első pilóta rálőtt a brit repülőre. Ennek ellenére ismét tüzet nyitott a bajtársa.

A britek szerint az orosz pilóták a földről azt az üzenetet kapták, hogy "a célpont a tiéd". Ebből a félreérthető nyelvezetből keletkezett aztán majdnem a beláthatatlan következményekkel járó tragédia. A britek szerint a NATO-ban éppen ezen félreértések elkerülése érdekében használnak nagyon precíz nyelvezetet a tüzelési engedélyek megerősítésére.