III. Károly brit uralkodó megérkezett Franciaországba, ahol három napot fog eltöltetni. A látogatás célja "új lendületet adni a francia-brit barátságnak és szövetségnek" azok után, hogy több konfliktus is volt a két ország között a Brexit miatt.

III. Károlyt és feleségét, Kamillát a francia elnök, Emmanuel Macron és neje, Brigitte a Diadalívnél fogadta, ahol megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját, majd meggyújtották a lángot.

A brit uralkodó és a francia elnök ezt követően végighajtott a Champs-Elysées sugárúton egy Citroen DS7-es kabrióban, amit a köztársasági gárda 136 lovasa kísért az Elysée-palotáig, ahol a két államfő négyszemközti megbeszélését tart.

Az állami látogatásra Franciaországba érkező III. Károly brit király és felesége, Kamilla királyné a párizsi Orly repülőtérenForrás: MTI/EPA POOL/Christophe Petit Tesson

A brit uralkodói pár eredetileg márciusban látogatott volna Franciaországba, de akkor a nyugdíjreformmal szembeni, időnként erőszakba torkolló tüntetések miatt elhalasztották.

A két ország jövő áprilisban ünnepli az entente cordiale, azaz a szívélyes egyetértés megkötését, ami a későbbi antant és az európai szövetségi rendszer alapját biztosította.  

A látogatás egyik fő eseménye szerda este a versailles-i kastélyban rendezett állami vacsora, ami egyben főhajtás a király anyja, a néhai II. Erzsébet királynő emléke előtt, akit 1957-ben, a Szuezi-csatorna válságát követően, és 1972-ben, amikor az Egyesült Királyság csatlakozott az Európai Unióhoz, itt látott vendégül az akkori francia elnök.

A francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint III. Károly - aki csaknem negyven alkalommal járt már Franciaországban - "anyja nyomdokaiba lépve" kívánta uralkodóként első francia állami látogatását megtervezni. Csütörtökön ezért látogatást tesz a párizsi virágpiacon, amely II. Erzsébet kedvenc helye volt Párizsban, és amelyet 2014-ben róla neveztek át.

A Napkirály, XIV. Lajos uralkodása jelképének számító versailles-i kastélyban a díszvacsorán a kék homárt, a bresse-i csirkét és a rózsás macaront Michelin-csillagos éttermek séfjei készítik el, s az asztal körül a brit királyi és a francia elnöki pár mellett ott lesz többek között Mick Jagger énekes, Hugh Grant színész, Charlotte Gainsbourg és Emma Mackey színésznők, az író Ken Follett és a korábbi labdarúgóedző Arsene Wenger.

III. Károly látogatásának leginkább politikai eseménye csütörtökön a szenátusban lesz, ahol először mond beszédet brit uralkodó. Ezt követően a király a francia nemzeti természettörténeti múzeumban egy környezetvédelmi témájú kerekasztal-beszélgetésen vesz részt, majd pénteken a tavalyi erdőtüzek által sújtott régióba, a déli Bordeaux-ba és környékére látogat, ahol jelentős számban élnek brit állampolgárok.