Ukrajna az elmúlt időszakban már nem éri be bármilyen katonai segítséggel, Franciaországnak például azt üzenték, hogy ne küldjenek Mirage típusú vadászgépeket, mert szerintük azok hatástalanok a fronton.

Volodimir Zelenszkij hosszú hónapokig követelte nyugati szövetségeseitől, hogy szállítsanak vadászgépeket Ukrajna számára. Most azonban az ukrán elnök már válogat a felkínálások között. Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője nemrég felszólította Franciaországot, hogy ne küldjenek Mirage típusú vadászgépeket, mert azok véleménye szerint haszontalanok.

Minden segítség fontos számunkra, de nem Mirage 2000-ek formájában - jelentette ki Ignat.

Az ukrán légierők szóvivője ezt követően becsmérelni kezdte a francia gyártmányú repülőgépet, haszontalannak nevezte azt, valamint kijelentette, hogy ennél sokkal jobb vadászgépek is rendelkezésre állnak Európában.

Zelenszkij azt hiszi, hogy bolhapiacon vanForrás: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara

Hasonlóan vélekedett egyébként az amerikai A-10-es harci gépekről is, amelyeket szerinte az oroszok egyszerűen el fognak pusztítani a fronton. Hozzátette, hogy az ilyen vadászgépekkel csak az ukránok idejét vesztegetik és a pilóták energiáját pocsékolják el.

Mindez egészen megdöbbentő annak a fényében, hogy Ukrajna háborúban áll, minden segítséget meg kellene becsülniük, ennek ellenére válogatnak a felkínált lehetőségek közül, mintha éppen a hétvégi bevásárlást folytatnák. Az pedig, hogy a más országok által gyártott termékeket szidalmazzák, szintén hallatlan a jelenlegi helyzetben.

Korábban számtalanszor megmutatkozott, hogy a kijevi rezsim a hálának a legcsekélyebb formáját sem mutatja. Amint megkapják, amit akarnak, tovább folytatják a gusztustalan követelőzést és sorra szidalmazzák legfontosabb szövetségeseiket.