Joe Biden amerikai elnök szerdán találkozott szocialista kollégájával, Luiz Inácio Lula da Silva brazil államfővel, hogy bejelentse a „munkavállalók jogairól" szóló közös kezdeményezésüket, amelynek célja, hogy elősegítsék gazdaságaik szerkezetátalakítását az állítólagos éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.

A találkozót követő sajtótájékoztatón, amely a második volt az idén, több kínos pillanat is lezajlott a két vezető között, többek között egy olyan eset, amikor Lula mintha kézfogást várt volna Bidentől, aki azonban hátat fordított és lesétált a színpadról (Biden korábban a sajtótájékoztató során kezet rázott Lulával).

A sajtótájékoztató elején volt egy olyan pillanat is, amikor Biden Lula nélkül sétált ki, és belebotlott egy brazil zászlóba.

Elő fogjuk mozdítani a munkásközpontú tiszta — a munkásközpontú tiszta energiára való átállást. Emberek, ahogy a kezdetektől fogva mondtam a munkásoknak: Amikor az éghajlatváltozásra gondolok, a munkahelyekre gondolok— jelentette ki Biden.

Biden felhívása a hagyományos energiaalapú iparágak felszámolására kevesebb mint egy héttel azután hangzott el, hogy az Egyesült Autómunkások (UAW) szakszervezete sztrájkot indított, hogy igazságosabb béreket és munkaszerződéseket követeljen. A jelenleg sztrájkoló közel 13 000 amerikai autóipari dolgozó többek között jelentős, akár 40 százalékos béremelést, a bérek inflációhoz való igazítását biztosító szerződéses rendelkezések visszaállítását, valamint a rendszer olyan módosítását követeli, amely lehetővé tenné, hogy az új munkavállalók ugyanannyit keressenek, mint a hosszabb ideje dolgozó, de ugyanazt a munkát végző munkavállalók.

A munkavállalók védelmet keresnek azzal szemben, hogy a Biden-kormány hatalmas mennyiségű adófizetői pénzt pumpál az elektromos járművekbe és más „zöld" technológiákba.

Az infláció elleni védelemre és a „zöld" ipari reformra vonatkozó követelések összefüggnek egymással: az 1,9 billió dolláros „inflációcsökkentő törvény" milliós támogatásokat nyújtott és kedvezményes elbánásban részesítette a „zöld" energiaprojekteket, valamint azzal, hogy ennyi pénzt költött, jelentősen rontotta Amerika jelenlegi inflációs gondjait.

Az UAW képviselői a nagy autógyáraknak nyújtott támogatásokat és a kiterjedt mentőcsomagok kifizetését említették annak okaként, hogy nem érzik magukat kötelezve arra, hogy tisztességes tárgyalásokat folytassanak a munkavállalókkal.

A General Motors és a Stellantis, a sztrájk által legközvetlenebbül érintett két vállalat szerdán bejelentette, hogy a sztrájk következtében több mint 2000 dolgozót bocsátanak el.

Legyen szó akár az autógyári dolgozókról, akár bármely más szakszervezeti dolgozóról, a vállalatok rekordnyereségének rekordszerződéseket kellene jelentenie a szakszervezeti dolgozók számára— mondta Biden Lula mellett ugyanazon a napon.

Amikor Lula felállt a pódiumra, hogy beszéljen, Biden láthatóan küszködött, hogy kibogozza a fülhallgatóját, amely Lula megjegyzéseinek portugálról angolra történő élő fordítására szolgált.

A Fehér Ház hivatalos leirata a beszélgetésükről azt mutatja, hogy Lula megszakította nyitóbeszédét, és többször megkérdezte Bident, hogy hallja-e a megjegyzéseit:

LULA ELNÖK: (Tolmácsolás szerint.) Nos, először is, szeretném üdvözölni Biden elnököt, és azt mondani Biden elnök úrnak... Hall engem, Biden elnök úr? Ez egy történelmi pillanat Brazília és az Egyesült Államok számára. Biden elnök úr, hall engem? (Biden elnök bólint.) Én... hall engem? Igen, jól van.

A technikai nehézségek végül megoldódtak, Lula arra használta fel az idejét, hogy elítélje a „neoliberális politikát", amiért az árt a nemzetközi munkásmozgalomnak, és hogy érvényt szerezzen Biden állításának, miszerint egész alapvető iparágak felszámolása az állítólagos éghajlatváltozás megoldása érdekében virágzó gazdaságot eredményezne a munkavállalók számára.

Ez a legtisztább igazság, és az energetikai átmenetet rendkívüli lehetőséggé fogjuk tenni az újraiparosításra, és talán arra, hogy a munkahelyek minőségi munkahelyekké váljanak— állította Lula.

Joe Biden egy korábbi megmagyarázhatatlan pillanata a sok közül (AP Photo/Jacquelyn Martin)Forrás: AP/Jacquelyn Martin

Lula követendő példaként állította fel kormányát Amerika számára.

Nagyon fontos, hogy az Egyesült Államok lássa, mi történik Brazíliában az ökológiai átmenet, az energiamátrix megváltoztatásának történelmi pillanatában— mondta Lula.

Lula visszatérése a hatalomba, miután 2003 és 2011 között elnökként szolgált — amit annak ellenére ért el, hogy többszörös fellebbezéssel elítélték, mert elnökként korrupcióban vett részt —, újjáélesztette Biden érdeklődését a hagyományosan barátságos brazil kormánnyal való kapcsolatok iránt. Lula elődje, a konzervatív Jair Bolsonaro idején Biden rossz kapcsolatokat ápolt Brazíliával, és egy 2020-as elnökválasztási vita során azzal fenyegetőzött, hogy tönkreteszi Brazília gazdaságát, ha Bolsonaro nem fogad el 20 milliárd dollárt, hogy „ne tépje tovább az erdőt". Bolsonaro válaszul azzal fenyegetőzött, hogy hadat üzen az Egyesült Államoknak.

A nemzetközi baloldal rendszeresen vádolta Bolsonarót az Amazonas esőerdő elpusztításával, gyakran nyilvánvaló félretájékoztatással.