Az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen szeptember 21-én, egy díjátadón a japán kormányfőt méltatta Ukrajna támogatásáért, egyúttal emlékeztetett a Hirosima elleni 1945-ös atomtámadásra is. Azt elmulasztotta említeni, hogy a támadást az Amerikai Egyesült Államok intézte Japán ellen, emberek százezreinek halálát okozva. Ugyanebben a kontextusban beszélt viszont Oroszországról – ami felháborította az orosz külügyet.

„Undorító és veszélyes, ahogy Ursula Von der Leyen hazudik" – írta Telegram-csatornáján az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova, az EB-elnök csütörtöki beszédére reagálva. Von der Leyen a vesti.ru híradása szerint egy díjátadón méltatta az Ukrajnának nyújtott japán segítséget, majd felidézte a Hirosima elleni atomtámadást is, nem kitérve arra a körülményre, hogy azt az Amerikai Egyesült Államok indította, japánok százezreinek borzalmas halálát okozva. A brüsszeli politikus ehelyett egy rövid átkötéssel úgy fogalmazott: „Oroszország ismét nukleáris fegyverekkel fenyeget".

Az orosz külügy álláspontja szerint mindezek kijelentése a hirosimai eseményekkel kontextusba helyezve megbocsáthatatlan.  

Mint ismeretes, az amerikai légierő 1945 augusztusában dobott le atombombákat Hirosima és Nagaszaki városokra. A robbanásokban mintegy 200 ezer japán szinte azonnal meghalt, további százezrek pedig később, sugárfertőzés miatt vesztették életüket.

A hirosimai atomtámadás áldozatainak emlékére rendezett legutóbbi gyászszertartáson szintén sem került említésre Washington felelőssége.