Az Origo korábbi cikkben már beszámolt róla, hogy vasárnap egy albán rendőr meghalt, egy másik pedig megsérült, amikor ismeretlen tettesek koszovói rendőrökre támadtak. Nagy mennyiségű fegyvert találtak a faluban, ahol vasárnap kitört a lövöldözés a szerb nemzetiségű maszkos fegyveresek és koszovói rendőrök között.

A rendőrség tájékoztatása szerint több száz fegyvert, valamint katonai felszereléseket találtak Bajske faluban egy lakóházban és több járműben ott, ahol egy nappal korábban két, rendszámtábla nélküli teherautó zárta el a forgalmat a helyi hídon.

Amikor a rendőrök intézkedni akartak, rájuk lőttek.

A szerb elnökség sajtószolgálatának felvételén Aleksandar Vucic szerb államfő sajtóértekezletet tart Belgrádban 2023. szeptember 24-én, miután reggelre virradóan szerb fegyveresek megtámadtak egy koszovói rendőrjárőrt az észak-koszovói BanjskábanForrás: MTI/EPA/Szerb elnökség sajtószolgálata/Dimitrije Goll

A tűzharcban egy rendőr meghalt, három megsebesült, három támadót lelőttek, kettőt megsebesítettek, ötöt pedig letartóztattak a rendőrök.

A koszovói kormány országos gyászt hirdetett hétfőre a rendőr halála miatt.

Mindazért, ami Koszovóban történik, kizárólag Albin Kurti koszovói miniszterelnök a felelős, aki azt szeretné, hogy Szerbia összeütközésbe kerüljön a NATO-val

- hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök vasárnap esti rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A szerb elnökség sajtószolgálatának felvételén Aleksandar Vucic szerb államfő sajtóértekezletet tart Belgrádban 2023. szeptember 24-énForrás: MTI/EPA/Szerb elnökség sajtószolgálata/Dimitrije Goll

Míg a szerb elnök szerint a koszovói rendőrökre felháborodott helyi szerbek támadtak, Albin Kurti szerint jól felfegyverzett, képzett harcosokról, terrorista bűnszervezetről van szó, amelyet Belgrád politikailag és pénzügyileg támogat.

A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban kiéleződött.

Koszovóban zavargások törtek ki május végén, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatalukat.

A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderőnek, a KFOR-nak a katonáira támadtak.

Az 1,8 milliós Koszovó északi részén mintegy 50 ezer szerb él.

Belgrád, 2023. szeptember 25. Vucic nyilatkozatában Albin Kurti koszovói miniszterelnököt tette felelőssé a helyzet kialakulásáért, míg Kurti és Vjosa Osmani koszovói elnök szerb bűnbandákat gyanúsít a lövöldözésselForrás: MTI/EPA/Szerb elnökség sajtószolgálata/Dimitrije Goll

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni.

Továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Aleksandar Vucic vasárnap ismét leszögezte, Szerbia soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét.