A New York-i tűzoltóság közölte, hogy a 2001. szeptember 11-én, New Yorkban a World Trade Center ellen elkövetett terrortámadás mentési munkálataiban résztvevő emberek közül már 343-an meghaltak. Mindannyian valamilyen betegségben haltak meg. A betegségük kialakulása a helyszínen tartózkodás következményeként alakult ki.

A New York-i tűzoltóság szerint 11 ezer mentésben résztvevő szenved a szeptember 11-ével kapcsolatos betegségekben, köztük 3500-an különféle rákbetegségekben - írja a BBC News.

Nem sokkal a támadások 22. évfordulója után, szeptember 20-án Hilda Vannata sürgősségi egészségügyi technikus rákban, míg Robert Fulco nyugalmazott tűzoltó szeptember 23-án tüdőfibrózisban halt meg - közölték a városi tisztviselők.

Mindkét személy részt vett a World Trade Center helyszínén végzett mentési munkálatokban - áll a New York-i tűzoltóság közleményében.

Mint ismert, a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban közel 3000 ember halt meg, a legtöbben New Yorkban. AItt az al-Kaida két terroristája, két eltérített amerikai utasszállító repülőgépet vezetett World Trade Center ikertornyaiba. Az épületek kigyulladtak, a felső emeleteken tartózkodó emberek pedig csapdába estek.

A támadás az Egyesült Államok történelmében ez a legsúlyosabb terrortámadás.