Miközben a mindennapi amerikai adófizetők az inflációval és a megélhetésért küzdenek, az ő pénzükből támogatják az ukrajnai kisvállalkozásokat – derül ki a CBS News 60 Minutes című műsorának friss riportjából. Közben a háborúpárti szenátor, Lindsey Graham beismerte: a háború egy jó üzlet Amerika számára és Oroszország meggyengítéséért zajlik.

A riport szerint a legalább 43 milliárd dolláros katonai segély mellett az Egyesült Államok közel 25 milliárd dollárnyi nem katonai támogatást pumpált Ukrajna gazdaságába az ukrajnai háború 2022. februári kezdete óta.

Az amerikai adófizetők pénzének egy része a „kisvállalkozások", például egy tervezői kötöttárucég támogatására ment el Ukrajna fővárosában, távol a frontvonaltól.

A kötöttárucég tulajdonosa, Tatjána Abramova a CBS Newsnak elmondta:

Háborús körülmények között kell dolgoznunk. Adót kell fizetnünk, bért, fizetést kell adnunk az alkalmazottainknak. Dolgoznunk kell, nem szabad abbahagyni– mondta.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna gazdaságának támogatása hogyan segítene a háború megnyerésében, Abramova így válaszolt:

Mert a gazdaság mindennek az alapja.

A CBS News szerint az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége még abban is segített Abramovának, hogy vásárlókat találjon a tengerentúlon.

A riport szerint cége több mint 70 alkalmazottat és családjukat támogatja.

Abramova a CBS Newsnak elmondta:

Tisztában vagyunk vele, hogy ez a kormány segélye, de ez a segély minden átlagos amerikai ember szívéből jön.

Mindez akkor történik, amikor az amerikaiak a megélhetésért küzdenek – derül ki a Bloomberg vasárnapi jelentéséből:

Az infláció az egy évvel ezelőttihez képest enyhült, de ez nem javít lényegesen az amerikaiak fájdalmán, akik még mindig sokat fizetnek a benzinkutaknál és az élelmiszerboltokban. Ennek eredményeképpen egyre nagyobb a szakadék a döntéshozók között, akik az inflációs mutatók lehűlését a haladás jeleként emlegetik, és az emberek között, akik a megélhetésért küzdenek. Még akkor is, ha a Federal Reserve által favorizált árnövekedési mutató enyhül, az élelmiszerek, a benzin, a gépjármű-biztosítás és más alapvető élelmiszerek ára két évnyi tartós emelkedés után még mindig emelkedik.

Lindsey Graham szenátor azzal érvelt, hogy a segélyek küldése Ukrajnának „nagyszerű üzlet Amerika számára".

Íme, mit kaptunk a befektetésünkért. Egyetlen katonát sem veszítettünk. 50%-kal csökkentettük az orosz hadsereg harci erejét, és egyetlen emberünk sem halt meg ebben a törekvésben. Ez egy nagyszerű üzlet Amerika számára.– mondta Graham a CBS Newsnak.

Joe Biden és Zelenszkij elnök (Fotó: MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Julia Nikhinson)Forrás: MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Julia Nikhinson

Az ukrán hadsereg egy hadnagya azt mondta a csatornának, hogy az ukránok „az életükkel fizetnek".

És hiszem és remélem, hogy az életük sokkal többe kerül, mint a pénz, sokkal többe, mint az adófizetők pénze– mondta.

A Transparency International szerint Ukrajna a második legkorruptabb ország Európában, de politikusai ragaszkodnak ahhoz, hogy az ország nyomon követi az amerikai segélyeket, és nem hagyja, hogy azokat eltérítsék.

A jelentés szerint azonban az amerikai tisztviselők most négy olyan bűnügyet vizsgálnak, amelyek nem katonai célú segélyekkel kapcsolatosak. Emellett

csak ebben az évben 170 ukrán kormánytisztviselő – köztük magas rangú katonatisztek – ellen emeltek vádat korrupciós ügyekben.

Most a Biden-adminisztráció további 24 milliárd dollár jóváhagyását kéri a kongresszustól, amivel az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyek összege a háború kezdete óta 135 milliárd dollárra emelkedne.

Az amerikai közvélemény egyre kevésbé támogatja az Ukrajnának nyújtott támogatást, és az USA gazdasága is lassul, több mint két tucat amerikai szenátor és törvényhozó szerint egyetlen dollárnak sem szabadna Ukrajnába mennie.