Kevin McCarthy házelnök vasárnap kijelentette, hogy elkötelezett Ukrajna megsegítése mellett, de az amerikai határon kialakult válság kezelése nagyobb prioritás ennél.

"Számomra Amerika és a határaink jelentik a prioritást" - mondta McCarthy, amikor a CBS csatorna "Face the Nation" című műsorában Margaret Brennannal készített interjújában Ukrajnáról kérdezték.

"Támogatom, hogy Ukrajna megkapja a szükséges fegyvereket, de határozottan támogatom, hogy az amerikai határ kérdése legyen az első. Szóval meg kell találnunk a módját, hogy ezeket együtt tegyük meg".

Kevin McCarthyForrás: AFP/2018 Getty Images/Win Mcnamee

Ukrajna volt a nagy vesztese annak az átmeneti költségvetésnek, amelyet a kongresszus egy drámai hétvégi szavazáson hagyott jóvá, és amely megakadályozta az amerikai kormányzat leállását.

A háború sújtotta országnak szánt több mint 6 milliárd dolláros segélyt a szenátus átmeneti költségvetése tartalmazta, de McCarthy szombaton meglepetésszerűen olyan javaslatot terjesztett elő, ami finanszírozza az amerikai kormány működését, de nem tartalmazta a segélyt Ukrajnának.

A képviselőházi republikánusok egy része ellenzi az Ukrajnának nyújtandó segélyt, ami a párt szenátusi frakcióvezetője, Mitch McConnell és más republikánusok számára prioritás volt.

Végül a McCarthy-tervezet lett elfogadva - írja a The Hill.