Az Egyesült Államok gyakorlatilag elismerte, hogy Ukrajnában rendszerszintű a korrupció és a különböző visszaélések. A Biden-kormányzat minden visszhangot nélkülözve egy olyan átfogó stratégiát tett közzé, ami arra irányul, hogy a háború sújtotta országot hosszútávon megtisztítsák a hatalmas méreteket öltött korrupciótól. Ezzel gyakorlatilag Ukrajna legnagyobb pártfogója elismerte az ukránokkal kapcsolatos aggodalmakat, továbbá a segélyek és támogatások átláthatatlanságát is.

A bennfentes Politico birtokába került érzékeny amerikai stratégiai dokumentumból kiderült az, hogy az amerikai kormány tud az ukrán korrupció problémájáról, ennek ellenére nyilvánosan nem nagyon ismerik el ennek a tényét, többek között a háborús helyzet miatt. 

Az amerikai beismerés lényegében kimondja, hogy Ukrajnában rendszerszintű korrupció uralkodikForrás: MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Julia Nikhinson

A közzétett hosszú távú stratégiát felvázoló dokumentum számos lépést tartalmaz, amely Washington szerint szükséges annak érdekében, hogy Ukrajna felszámolja a visszaéléseket, ezek mellett pedig egy sor reformot kezdeményeznek a különböző ukrán ágazatokban.

Az érzékeny dokumentum felhívja a figyelmet arra, hogy az Ukrajnában tapasztalható korrupció és visszaélések miatt az ország szövetségesei feladhatják a támogatást és a Kijev iránt tanúsított eddigi bizalmat. Kijev nem halogathatja a korrupcióellenes intézkedéseket - húzták alá a 22 oldalas dokumentumban, amelyet egy hónapja minden felhajtás és előzetes beharangozás nélkül tette közzé honlapján az amerikai külügyminisztérium (DOS). 

Az "Integrált országstratégia" kijelölt célja a korrupció visszaszorítása, emellett részletezik a bankok privatizációját, az ukrán oktatási reformokat és a hadsereg NATO-protokollok elfogadására való ösztönzését is. A stratégia lefekteti az Egyesült Államok hosszú távú céljait a háborúban álló országban.

A Politico cikkében megjegyzi, hogy az amerikai tisztviselőket régóta foglalkoztatja az ukrán korrupció, azonban a kérdés a háború kitörésével a háttérbe szorult. Egy, a tárgyalásokat ismerő forrás a Politiconak elmondta, hogy valószínűleg a jövőben gazdasági segélyeket esetlegesen a korrupció elleni küzdelemre irányuló reformoktól tegyék függővé.  Az "integrációs stratégia" mindezek mellett részletezi azt, hogy hogyan privatizálhatnak gazdasági ágazatokat és, hogy hogyan tehetnék még vonzóbbá Ukrajnát a külföldi befektetők számára.