Mexikó nyugati részén a helyi lakosok kutyákat láttak, amint azok emberi testrészeket rágcsálnak. Aktivisták pénteken azt követelték, hogy a hatóságok folytassák az ásatásokat a területen, miután 41 zsáknyi emberi maradványt találtak a helyszínen.

A több mint 112 ezer eltűnt mexikói ember családját képviselő aktivista csoport közölte, hogy aggódnak amiatt, hogy a rendőrség elhagyja a Guadalajara város külterületén lévő helyszínt, mert a területet már eddig is kutyák bolygatták és attól tartanak, hogy így további bizonyítékok veszhetnek el.

41 zsáknyi emberi maradványt találtak a helyszínen, amelyet e hónap elején fedeztek fel, miután kutyákat láttak kóborolni egy emberi lábszárcsonttal és egy koponyával.

A hatóságok nem nyilatkoztak arról, hogy hány holttestet tartalmaztak a zsákok.

A kartell erőszakos cselekményei

Guadalajara régóta szenved a Jalisco-kartell tagjai között dúló harcoktól. 

A drogkartellek gyakran műanyag zsákokba csomagolják a kivégzett riválisok vagy az elrabolt áldozatok holttestét és gödrökbe dobják őket.

A kutyák vagy vadállatok megtalálhatják a maradványokat, így megsemmisíthetik a bizonyítékokat, amelyek segíthetnének az áldozatok azonosításában.

Az állatok már korábban is elvezették a hatóságokat holttestekhez.

A mexikói drogkartellek gyakran hagynak üzeneteket a feldarabolt emberi maradványok mellett, hogy megfélemlítsék riválisaikat. 2022 áprilisában hat levágott fejet találtak egy autó tetején egy figyelmeztető táblával együtt, melyen ez a szöveg volt olvasható:

Ez fog történni mindenkivel, aki szórakozik velünk.

A mexikói rendőrség és más hatóságok évek rengeteg időt fordítanak az ehhez hasonló titkos sírhelyek felkutatására.

A holttestek száma néha megdöbbentő

Júliusban helyi kereskedők 27 holttestet találtak meg a mexikói határ menti Reynosa városában. Sokukat feldarabolták. 2020-ban egy keresőcsoport 59 holttestet talált egy titkos sírgödörben Guanajuato államban - írta a CBS News.

Mexikóban a kormányzati adatok szerint több mint 100 000 ember tűnt el.

A legtöbbjüket feltehetően drogkartellek ölték meg, holttestüket elégették vagy titkos tömegsírokba temették.