Hosszú idő után beszélhet egymással Vlagyimir Putyin és Joe Biden, miután az orosz elnök részt vesz a G20-ak november 22-i virtuális csúcstalálkozóján.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy Vlagyimir Putyin a legutóbbi két csúcstalálkozót kihagyta. A mostani virtuális konferenciát Narendra Modi indiai miniszterelnök elnökli, célja pedig a szeptemberi csúcson elért eredmények átbeszélése. 

Vlagyimir PutyinForrás: AFP/Pavel Byrkin

A világ 19 legnagyobb gazdaságát, valamint az Európai Uniót és az Afrikai Uniót tömörítő szervezet találkozóján emellett valószínűleg szó lesz az orosz–ukrán háborúról és az izraeli–Hamász konfliktusról is.

Mióta márciusban a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen, az orosz elnök kerülte a nyugati országok részvételével megrendezésre kerülő fórumokat, csúcstalálkozókat. Putyin az augusztusban Dél-Afrikában megrendezett BRICS-csúcson is csak videóbejelentkezésben szólalt fel. Az ukrajnai háború kirobbanása óta ez lesz az első olyan konferencia, amin Joe Biden amerikai elnök és az orosz államfő is jelen lesz, noha csak virtuálisan.

A szeptemberi G20-csúcson egyébként jelentős áttöréseket értek el a globális Dél államai, többek közt sikerült az Afrikai Uniót felvenni a tömörülésbe.