A börtön, ahol nincsenek őrök, a rabok pedig szabadon mozoghatnak és szexelhetnek

Vágólapra másolva!
Brazíliában a legtöbb börtön úgy kerül be a hírekbe, hogy súlyos a túlzsúfoltság, ahol a rabok éheznek, és rengeteg gyilkos lázadás történik a rabok között. Sőt a legtöbb brazil börtönben évente több száz fogvatartottat kínoznak halálra. Azonban egy szervezet teljes más rendszert alakított ki a rabok számára, ahol az úgynevezett APAC módszerei alapján a rabok szabadon mozoghatnak.
Vágólapra másolva!

A dél-amerikai ország a világranglista negyedik helyén helyén áll a börtöneinek számát tekintve, amelyek leginkább a rossz körülményekről és az éhezésről híresek. Azonban egy helyi szervezet, az Elítélteket Védő és Segítő Egyesület (APAC) által működtettet börtönökben egész más a helyzet.

Az APAC-börtönöket egy katolikus szervezet hozta létre 1972-ben, és most az olasz civil szervezet, az AVSI Alapítvány és az Elítéltek Megsegítésének Brazil Testvérisége irányítja és támogatja őket.

image

Az APAC-börtönökben a büntetés helyett a rehabilitációra koncentrálnak, amit az is tükröz, hogy a rabokat recuperadosnak, tehát lábadozónak nevezik. Mindehhez olyan módszereket alkalmaznak, amik már világszerte elterjedtek a különböző büntetés végrehajtási intézményekben. Ezt a rendszert azért ismerik el ennyien, mert biztonságosabb, olcsóbb és sokkal emberibb, mint más börtönök. Ugyanis itt a rabok a saját ruháikat hordhatják, a nevükön szólítják őket, a nők kedvük szerint sminkelhetik magukat, ezáltal az is megengedett, hogy tükör legyen a szobájukban, sőt még hajat is festhetnek.

Az egyesület az egész országban működtet Apac-börtönöket, nem rég nyílt meg a legújabb, Brazília északi részén Rondôniában, így már összesen 49 ilyen börtön található az országban. Köztük Sao Joao del-Rei-ben és Itaúnaban is. 

A Sao Joao del-Rei létesítménybe belépő új rabokat egy tábla üdvözli, amelyen a következő felirat olvasható: "Ide az ember lép be, a bűn kint marad".

 

Őrök nélküli börtön

A Sao Joao del-Rei APAC-intézmény több mint 400 elítéltjének a saját cellájukhoz kulcsa van. Ez jelentősen eltér a Brazíliában megszokottól, ahol a börtönök összlétszáma meghaladja a 800 000 főt. A börtönben nincsenek őrök és fegyverek, sőt, a látogatóknak rabok nyitják ki a főbejárat ajtaját, akiknek az elítéltek mutatják meg, merre találják a hálószobát, 

ahol együtt lehetnek a párjukkal. A szoba fel van díszítve, és egy franciaágy található a középen, így a párok el tudnak attól vonatkoztatni, hogy egy börtönben vannak. 

image

Az APAC börtöneiben nemcsak a „nászutas lakosztály” tiszta, hanem az összes többi cella is. Az ételek, amit rabok kapnak, mindig frissek.

Egymás hegyén-hátán voltunk, húsz elítélt aludt a földön koszos matracokon, az étel pedig ehetetlen volt

- meséli egy elítélt, aki korábban több brazil börtönben is raboskodott. 

Emiatt, miután az elítéltek kiszabadulnak a börtönből, nagyobb eséllyel kezdik újra a bűnözői életüket. Azoknak, akik az állami börtönökben töltik büntetésüket, a szabadulásuk után 39 százalékuk tér vissza a régi életéhez, míg az Apac-rendszerből kijövőknél ugyanez az arány 14 százalék.

Az őrök hiánya csökkenti a feszültséget. Vannak itt olyan nők, akik életfogytiglani büntetésüket töltik, és szörnyű bűncselekményeket követtek el, ennek ellenére nyugodt a légkör. 

Ennek is köszönhető, hogy verekedés már igen, de gyilkosság még soha nem történt semelyik APAC börtönben sem.